Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stigs stuga stod ensam kvar

Stugan trotsade en av Sveriges mest omfattande bränder någonsin. Nu har fotografen Håkan Risberg träffat ägaren.

Annons
Stig Jönsson bygger en timmerstuga liknande den som brann ned. Till höger i bild syns den röda stugan som klarade sig i skogsbranden.

Det är snart två år sedan som den stora skogsbranden härjade i norra Västmanland. Det var den största svenska skogsbranden hittills i modern tid.

I och med händelsen blev NA:s fotograf Håkan Risberg uppmärksammad. Från cockpiten av ett plan lyckades han ta en prisvinnande bild på en stuga som mitt i brandens framfart klarat sig oskadd. En bild han ramat in för att någon gång överlämna till ägaren.

I nästan två års tid har Håkan Risberg funderat på vem stugan tillhör. Men nu har han till slut hittat ägaren.

Efter att Håkan Risberg själv hade bilat sig fram genom de västmanländska småorterna fann han till slut stugan på bilden.

– Det var nästan så man blev rörd. Det kändes lite overkligt, säger han.

Ägaren visade sig vara pensionären Stig Jönsson. Han tog över stugan 1995 av sina föräldrar, och han förklarar att det är konstigt att den lyckades överleva branden.

– Jag vet fortfarande inte hur stugan klarade sig. De måste ha vattenbombat runt tomten. Till och med flaggan satt kvar, säger Stig Jönsson.

Förutom lite sly är området runt stugan helt kalt. Värmen från branden har gjort att jorden i marken brunnit och på vissa ställen blottas bara stenar i det tidigare skogstäta området.

Med två byggnader nedbrunna och många ägodelar förstörda har det varit tufft att komma på fötter igen. För Stig har även åldern varit en faktor för orken.

– Det har varit en jobbig period efter händelsen. Jag är i princip bara här och sätter på takventilationen nu för tiden, säger han.

När branden spred sig för två år sedan befann sig Stigs son på tomten. När han hörde på tv att branden hade nått delar norr om Virsbo åkte han och hämtade honom.

– Jag minns att vi mötte en tankbil på vägen tillbaka. Det var kanske den som räddade stugan, säger Stig Jönsson.

Sedan bara någon månad tillbaka har han varit i full gång med ett nybygge i en sluttning på tomten.

– Jag bygger upp en liknande timmerstuga med samma boyta som min förra. Det var den och en mindre loge som blev tagen av branden, säger Stig Jönsson.

Trots att han gång på gång blivit påmind om katastrofen och förödelsen den orsakat så finns fortfarande optimism och humor.

– Nya timmerstugan kommer ju att ligga något högre än den gamla, så ställer jag mig på taket finns det säkert sjöutsikt, säger Stig skrattande och fortsätter:

– Vi har heller inte lika mycket mygg och knott längre, det blåser mer nu när alla träd är borta.

Läs mer: ”Jag var i det värsta helvetet man kan vara med om”

Betalar ut miljoner – Reine får inte en spänn

Reine talade till brandhjältarna

Flygbilderna visar den årliga förändringen i området efter branden. Skillnaden mellan de två senaste åren visar hur lång tid det tar för skogen att växa sig lika stor igen.

Om den prisade bilden

Direkt efter att det utfärdade flygförbudet hävdes över brandområdet var NA:s fotograf Håkan Risberg snabbt uppe i ett plan för att fotografera skadan.

Mitt i brandens förödelse fanns ett oskadat hus med allt runtomkring nedbrunnet - en bild som hamnade lyckligt på kameralinsen.

Bilden fick stor uppmärksamhet och spridning i medier och året efter, den 14:e mars 2015, fick Håkan Risberg ta emot priset ”Årets Nyhetsbild” på en årlig ceremoni som hålls i Stockholm av Pressfotografernas klubb.

Annons