Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stopp! Var god blås

Under luciaveckan genomför polisen extra många nykterhetskontroller i länet. Inte enbart på platser där det är mer vanligt att påverkade sätter sig bakom ratten.

Annons

LÄNET. Polisen i Västmanland tar uppemot tusen rattfylleriprov årligen varav omkring 300 får sitt körkort återkallat.

– Alkoholpåverkade förare har minskat något om vi jämför med tidigare år. Vi stoppar ännu fler drograttfulla, som i de flesta fall saknar körkort, säger Jörgen Bergfasth, chef för Trafikpolisen Västmanland.

Extra många nykterhetskontroller under luciaveckan det har polisen i länet satsat på de senaste tio åren.

– Det är en vecka med många julfester, julbord och skolavslutningar. Vi kommer att vara ute alla tider på dygnet och inte bara i närheten av pubar och restauranger, säger han.

De som rapporteras för rattfylleri erbjuds samtal med socialtjänsten eller beroendevården. Samtalet kan leda till behandling och stöd för att komma tillrätta med ett beroende. Metoden som har funnits sedan 2008 kallas SMADIT, samverkan mot alkohol och droger i trafiken där Polisen, Kustbevakningen, Tullverket, socialtjänst och beroendevård arbetar tillsammans.

– Det är frivilligt och en och annan tackar ja, säger Jörgen Bergfasth.Inför veckan har NTF delat ut material till näringsställen runt om i länet med budskapet ”Kör nykter”.

Birgitta Cavallini

Mer läsning

Annons