Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor efterfrågan på nya lägenheter

Inga lediga hyresrätter finns bland hyresvärdarna Fagersta-Posten pratat med. Samtidigt finns inga planer på att bygga nytt.

Annons
Kommun har ett 40-tal lägenheter på Släntvägen i Skinnskatteberg, fördelat på två hyreshus.

Bostadsbristen håller i sig och behovet av lediga lägenheter är stort i Skinnskatteberg.

I det kommunala beståndet finns totalt 218 hyresrätter i Skinnskattebergs tätort, Riddarhyttan och Färna. Just nu står ett 100-tal i kö. Mest efterfrågade är ettor.

– Vi vill gärna ha rotation på lägenheterna. Samtidigt har det blivit en tillflyttning till kommunen. Det blir mer tryck på hyresrätter och villor, säger Jan Helghe, fastighetschef i Skinnskatteberg.

Han fortsätter:

– Det är inte helt enkelt att bygga nytt, man ska detaljplanera, hitta markområden och hitta finansiärer.

Läs mer: Allt fler hus säljs innan visning

Amasten Holding AB, före detta Skinnskattebergsbostäder, är den största privata hyresvärden i kommunen, där företaget har 139 hyreslägenheter.

– Det är ett stort tryck. I dagsläget har vi inte en enda tom lägenhet i kommunen, säger Sari Seppänen, områdesansvarig i Skinnskatteberg, och fortsätter:

– Den som vill hyra får lämna intresse för ett visst objekt. Innan vi tog bort kösystemet i januari var det säkert 20 personer i kö till våra ettor och omkring 20 i kö till tvåorna, säger Sari Seppänen.

Läs mer: Vill att Fagersta planerar för att bygga nytt

Företaget har för närvarande inga planer att utöka lägenhetsbeståndet.

Bostadsbehovet bekräftas även av Patric Gålbom, ägare på Solmyra bygg och allservice, som också har fullt.

– Så fort en lägenhet blir ledig försvinner den direkt. För tre år sedan fick man vara glad om man fick två, tre ansökningar. I dag får jag säkert tio på tolv timmar.

VS-hus AB har 115 hyresrätter i Skinnskatteberg, men inga lediga, berättar fastighetsägaren Liselotte Varnäs, som inte vill säga hur många som står i kö.

Kommunen och de privata aktörerna måste ta ett delat ansvar för bostadsmarknaden, menar Carina Sándor (L), kommunalråd i Skinnskatteberg.

– Ska det byggas är det önskvärt att det även finns intresserade marknadsaktörer. Finns det inga så måste kommunen göra något.

Läs mer: Svårt att få lägenhet i Skinnskatteberg

Skinnskatteberg har ett politiskt mål om att ha fler än 4 600 invånare år 2020. Vid årsskiftet hade kommunen 4 472 invånare.

– Nya hyresrätter har inte varit aktuellt på decennier i Skinnskatteberg. Boende är a och o, och är det fler som vill flytta hit måste det byggas, säger Carina Sándor.

I dag finns inget politiskt beslut att bygga, däremot ska utredningar göras.

En handlar om kommunens möjligheter att bygga fler hyresrätter, sedan Lars Andersson (S) föreslagit detta i en motion som röstats igenom i fullmäktige.

Den andra rör förutsättningar för markbostäder.

– Man måste ha klart med detaljplaner och mark, men även att se om det finns tillgängliga fastigheter som är tomma och kan byggas om. Det är många som sitter i villor men vill till markbostäder, säger Carina Sándor.

Så många väntar på bostad

Hyresvärdarnas totala antal hyresrätter i Skinnskattebergs kommun och hur många av dem som är tillgängliga.

• Skinnskattebergs kommun: 218. Lediga: 0

• Amasten Holding AB: 139. Lediga: 0

• VS-hus AB: 115. Lediga: 0

• DJ Bygg och fastigheter: 44. Lediga: 0

• F. Skog Bygg Fastig-heter: 34. Lediga: 0

• Sofienäs Fastigheter: 20 Lediga: 0

• Hedströmmens fastig-heter: 19. Lediga: 0

• JO-hus: 15. Lediga: 0

• Solmyra bygg och all-service: 9. Lediga: 0

• Micampus Rentals AB: 8. Lediga: 0

Annons