Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor flyttrockad mitt i termin

Akut behov av lokaler i Norbergs grundskola gör att två avdelningar på förskolan Källgården tvingas slå ihop med förskolan Blåsippan. Det resulterar i på tok för stora barngrupper menar föräldrar.

Annons
Grundskolan i Norberg är i akut behov av lokaler och skolledningen har därför beslutat att flytta delar av förskoleverksamheten på Källgården till förskolan Blåsippan. Det innebär 28 barn på en avdelning.

Trots Skolverkets nya riktlinjer om mindre barngrupper i förskolan är verkligheten i Norberg en annan. På grund av lokalbrist grundskolan har skolledningen i Norberg beslutat att nuvarande verksamhet på Källgården ska flytta till förskolan Blåsippan.

Bland föräldrar och förskolepersonal råder både stark oro och irritation över, vad de anser är, ett alldeles för hastigt beslut.

Läs mer: ”Barngrupperna är för stora”

I söndags samlades

föräldrar för att tillsammans skriva ett brev till Skolinspektionen.

– Vi fick en lapp om flytt i fredags när vi kom hem. Sedan på måndagen var det omöjligt att få tag på någon som kunde svara på ens frågor. Det är otroligt dåligt skött och de har inte vägt in alls vad vi föräldrar anser om det här, säger Anna Lindgren som har barn på förskolan Blåsippan.

Läs mer: Stipendium hjälper förskola att utvecklas

Flytten innebär bland annat att Blåsippans avdelning Igelkotten får totalt 28 barn från att i dag ha 22 barn. Två personal följer med barnen till Blåsippan och gruppen kommer då landa på 28 barn på 5,25 personal.

– Vi menar inte att någon förskola är sämre än den andra eller att någon personal är bättre än någon annan. Det handlar helt enkelt om att det här blir alldeles för stora barngrupper, det blir trångt och dessutom mitt i en termin då vissa barn precis har skolats in för att nu då skolas in igen. Vansinne, säger Kristina Udd, som har barn på Källgården.

– Hade man fått veta det här lite tidigare och hunnit diskuterat det hade det varit en annan sak. Men nu var det ett informationsmöte efter det att ledningen redan bestämt sig. Det kom som en chock för väldigt många. Man känner sig överkörd, säger Mathilda Hofling.

Läs mer: Förskolan får bra betyg av föräldrar

Källgårdens barn födda 2012 flyttar till Blåsippan och avdelningen Igelkotten. Källgårdens yngsta barn, födda 2013-2014, flyttar till Blåsippan och bildar den nya småbarnsavdelningen Myran. 16-17 barn och 3,35 personal. Barn födda 2010 och 2011 blir däremot kvar på Källgården och ska dela byggnaden med verksamhet från Källskolan.

– Hur ska hela den här flytten gå till kan man undra? Av egen erfarenhet från mitt arbete som lärare på Per Olsskolan så vet jag att det görs inte över några dagar. Det kommer bli kaos för alla parter, säger Kristina Udd.

I onsdags samlades representanter från facken Kommunal och Lärarförbundet tillsammans med skolledningen och föräldrar för information om den stora rockaden i förskolan i Norberg.

– Hur det rent praktiskt kommer att funka har ledningen nog inte tänkt igenom, säger Kristina Udd.

Norbergs förskolor

I dag finns det fem förskolor med totalt 15 avdelningar i Norbergs kommun.

Blåsippan: Avdelningarna Snigeln och Igelkotten.

Den 14 mars öppnar även avdelning Myran på Blåsippan, med barn och personal från nuvarande Källgårdens småbarnsavdelningar. Igelkotten har i dag 22 barn och får med ihopslagningen 28 stycken.

Källgården: Avdelningarna Månen, Solen och Stjärnan.

Kvar efter den 14 mars blir barn födda 2010-2011 och personal på avdelning Stjärnan. Avdelningen flyttar ned till entréplan och lämnar övervåning till Källskolans verksamhet.

Skogsgläntan: Avdelningarna Biet, Humlan och Fjärilen.

Treklövern: Avdelningarna Tripp, Trapp och Trull.

Tallen (Kärrgruvan): Avdelningarna Barret, Enen, Granen och Kotten.

Innan flytt kommer berörda föräldrar och barn att kunna besöka Blåsippans nya avdelning Myran och även Källgårdens kvarvarande avdelning Stjärnans nya lokal, meddelar Kicki Wallin.

Källa: Norbergs kommun

Mer läsning

Annons