Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor mängd älgkalvar ökar risken i trafiken

Den här tiden på året är det störst risk att kollidera med en älg. Det är nämligen i maj som älgkorna stöter bort sina fjolårskalvar för att rikta sin uppmärksamhet mot de nyfödda kalvarna.

Annons

För länets bilister är det extra viktigt att hålla uppsikt just nu, i maj månad. Orsaken är att älgkorna föder nya kalvar och stöter bort de kalvar som föddes förra året. De stackars kalvarna rör sig därför mycket på egen hand utan en rutinerad älgko vid sin sida.

– Det är väldigt mycketförvirrade och ensamma kalvar så här års, säger Sofia Sollenberg, vilthandläggare på Länsstyrelsen.

Gryning och skymning är de tider på dygnet då bil-förare bör vara som mest uppmärksamma. Då är allt vilt, inte bara älgar, som mestaktiva och ute efter föda.

Nationella viltolycksrådethar listat de vägar i länet som är mest viltolycksdrabbade. Där ingår bland annat riksväg 56 mellan Kvicksund och Sala, liksom länsväg 252 mellan Sura och Hallsta. Varför vissa vägar är mer olycksdrabbade än andra kan ha med terrängen att göra, menar Sofia Sollenberg.

– Ofta är det lite bruten terräng: det är skog ett tag och sedan kommer det åker på båda sidor vägen. Det är typiskt ett sådant ställe där djur går över, säger hon.

Det bästa man kan göra för att undvika en viltolycka är att sänka hastigheten, enligt Sofia Sollenberg.

Annons