Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor oenighet om storregion

Förslaget att Sveriges 21 län ska bli 6 storregioner väcker stor oenighet hos politiker i Västmanland. I mitten på september sa ändå landstinget ja till en storregion.

Annons
Nya gränser. Barbro Holmberg, ordförande i indelningskommittén presenterar förslaget på sex stycken storrregioner.Foto: Anders Wiklund / TT

Enligt förslaget bildar Västmanland region Svealand med Gävleborg, Uppsala, Dalarna, Örebro och Södermanland. Regionen får 64 kommuner och cirka 1,7 miljoner invånare. Redan 2019 kan tre storregioner vara verklighet, däribland region Svealand.

Regeringen tillsatte den 2 juli 2015 en utredning som ska föreslå en ny läns- och landstingsindelning med ett mål att skapa sex jämnstarka regioner med ungefär lika många invånare.

Läs mer: Så tycker lokala politiker i regionfrågan

Barbro Holmberg är ordförande i indelningskommittén.

– Bakgrunden till storregioner är att vi har en regional obalans som är orättvis. I dag har vi tre starka län Stockholm, Västra Götaland och Skåne och resten av landet som är uppdelat i 18 små län. Det är en sned fördelning i resurser och kapacitet, säger hon till Fagersta-posten.

Barbro Holmberg berättar att det också handlar om att minska antalet administrativa gränser.

De lokala politiska partierna eller politiker i Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg är oeniga och flera argument för en storregion är bättre och jämlik vård, samordning av resurser till exempel samma biljettsystem inom kollektivtrafiken och bättre kollektiv- och regionaltrafik över gränserna.

De som är emot en storregion menar att medborgarinflytandet minskar och att besluten fattas långt från människorna. Andra tycker att bra samarbete med andra län redan finns och kan bli bättre och att det inte behövs en storregion för att samarbeta. Några är för regionalisering men att en storregion är för stort.

I mitten på september svarade landstingsstyrelsen Västmanland ja för en storregion på remissen om storregioner från indelningskommittén.

–Landstingsstyrelsen sa ja till en storregion. Det handlar om att vi försöker samordna hälso- och sjukvården och infrastruktur i ett större område. Vi ser bara fördelar, säger Hans Jansson (V), förste vice ordförande, landstingsstyrelsen Västmanland.

Han berättar att majoriteten V, S, MP och även C är för en storregion och att M, L och SD helt emot.

I ett gemensamt pressmeddelande säger Moderaterna och Liberalerna bland annat att genom majoritetens beslut kommer Västmanlands intressen att säljas ut.

–Både Moderaterna och Liberalerna avvisar med bestämdhet att forcera fram en storregion 2019. Vi vill värna demokratin och vill låta västmanlänningarna ta ställning till förslaget, säger Helena Hagberg (L) och Tomas Högström (M) i pressmeddelandet.

Hans Jansson (V)

Indelningskommitténs förslag om storregioner

Källa: Svenska Dagbladet och Sveriges Radio

Mer läsning

Annons