Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor oro för bränder i norra länsdelen

Med tanke på stora skogsbranden i Västmanland för två år sedan råder extra stor oro inför brandrisken i området. Länsstyrelsen i Västmanland gick i helgen ut med totalt eldningsförbud.

Annons
Skogsbrand vid Rönningen i torsdags, Avestastyrkan kallades in för att hjälpa till.

I torsdags förra veckan blossade tre gräsbränder upp på olika ställen i norra länsdelen. Vid Rönningstorpsvägen i Norberg ledde det till en mindre skogsbrand, som snabbt kunde kontrolleras. I går blossade samma brand upp på nytt och har under natten bevakats av två räddningstjänstpersonal.

Läs mer: Skogbranden vid Rönningen tog sig

Skogbrand startad av minderåriga

Gräsbrand stänger riksvägen

Eldningsförbudet, som nu råder, innebär att det är förbjudet att elda i skog och mark. Om du grillar är det bara tillåtet att använda iordningställda grillplatser. På egen tomt får man använda grillar som inte har kontakt med marken.

- Jag vill särskilt varna för engångsgrillar. De får användas, men absolut inte ställas direkt på backen. Och se till att vara hundra på att de verkligen är släckta innan de kastas i soporna, säger Lars Westerfors, ställföreträdande räddningschef för Södra Dalarnas Räddningstjänst.

Brandrisken beror på att marken är extremt torr på ytan. Det har gått fort nu och fjolårsgräset har inte hunnit bli grönt än.

Hur ska man bete sig om det börjar brinna?

- Ring räddningstjänsten! Försök sedan att sopa in branden dit det redan har brunnit, exempelvis med gransris.

Om det blåser går det extra fort för brand att sprida sig. Men det är lite förädiskt för det behöver inte blåsa mycket för att vinden ska gå åt båda hållen samtidigt. Spridningsrisken är beroende av hur mycket det brinner, hur marken ser ut på platsen samt vindriktning.

- Lågorna går uppåt så störst spridningsrisk är det när vindriktningen går i uppförsbacke.

Oron för skogsbränder är extra stor i Fagersta och Norberg med tanke på stora skogsbranden för två år sedan, enligt Lars Westerfors.

- Vi känner stor oro allihopa. Nu har vi satt upp intresselistor där personal kan anmäla sig att åka och hjälpa till vid den stora skogsbranden på Gotland om det blir aktuellt.

Varning:

- Elda inte direkt i skog och mark.

- Vid grillning på tomt, använd godkänd grill.

- Se upp med att engångsgrillen är ordentligt släckt innan den kastas.

- Informera barn och ungdomar om brandrisken och eldningsförbudet.

Om man bryter mot reglerna vid eldningsförbud kan man dömas till böter.

Mer läsning

Annons