Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort test: Här är årets bästa sällskapsspel

Artikel 6 av 19
Julen 2016
Visa alla artiklar

Vad passar väl bättre till adventsmyset än att plocka fram ett kul sällskapsspel?
Vi har testat 24 varianter för olika åldrar – och vet vilka du ska satsa på för en lyckad spelkväll.

Annons

Vem vet mest

Betyg: 5

Utgivet av: Tactic

Rek ålder: 15+

Kommentar: Det här är det perfekta spelet för den som suttit fastklistrad framför tv-programmet Vem vet mest. Smart uppbyggd med autentisk tv-känsla. Med 2400 och blinkande lysen är detta spelet på lagom nivå för den vetgirige.

Rappa på

Betyg: 5

Utgivet av: Tactic

Rek ålder: 8 år+

Antal spelare: 2-6

Kommentar: Oj, det här var ett roligt spel om man gillar tänka snabbt. Det är allmänbildande och kan spelas bara två, men spelet vinner på om man är fler eftersom man då kan dela in sig i lag. Här gäller det att associera rätt ord till ett visst ämne under en begränsad tid.

När då då? Original

Betyg: 5

Utgivet av: Kärnan

Rek ålder: 15+

Kommentar: Spelet går ut på att placera händelser efter en tidslinje. Du behöver ­inte veta det exakta år­talet, utan det handlar om att ha en känsla om när något hände. Det är roligt spel där allmänbildning faktiskt inte ­avgör! Det är en bra mix av frågor och påståenden. Och man hamnar ofta i situationen där man säger ­”Jaha, hände det DÅ?” När ­omgången är klar har man lärt sig något nytt.

Häxans charadspel

Betyg: 5

Utgiven av: Tactic

Rek ålder: 5–10

Kommentar: Roligt spel för hela familjen. Ett lärande spel där barnen får öva sig på att använda gester för att gestalta olika djur eller föremål. Vid uppbyggande av spelet krävs närvaro av en vuxen. Enda minuset är att det är synd att man inte kan spela bara två.

Sverige Frågespel

Betyg: 4

Utgivet av: Tactic

Rek ålder: 12+

Kommentar: Ett spel där allmänbildning om det mesta som rör Sverige är bra. Här gäller det att svara rätt på så många frågor som möjligt av ­sammanlagt 30 stycken. Sverigefrågorna är indelade i sex kategorier; Historia, Kultur, ­Natur & vetenskap, Geografi, Sport & fritid samt Blandat. Det finns fyra svarsalternativ och alla ska svara på samma fråga samtidigt, så det blir inte lång­tråkigt. En liten twist är att den som ligger sist får flera chanser att komma ikapp med hjälp av extrapoäng.

Säg samma

Betyg: 4

Utgivet av: Kylskåpspoesi

Rek ålder: 7+

Kommentar: Ett roligt och snabbt spel som går ut på att spel­ledaren läser en mening, till exempel ”en veckodag”. Sedan får alla, inklusive spelledaren chansen att fundera ut ett svar. Där­efter svarar alla i mun på varandra och säger man samma poängbelönas man. Rappt, enkelt och kul spel som är lätt ta med till festen.

Pentago Triple

Betyg: 4

Utgivet av: Mindtwister

Rek ålder: 8-99 år

Kommentar: Pentago känns igen från tv-programmet Genikampen. Perfekt för barn och vuxna som gillar att tänka i flera steg, påminner om luffarschack och kinaschack. Smidig spelplan att ta med sig. 2-4 spelare.

MIG

Betyg: 4

Utgivet av: MIG

Rek ålder: 15+

Kommentar: Klassiskt frågespel, som finns i en rad olika varianter, avsedda att kunna ta med och spela var som helst. Här har basversionen uppdaterats med drygt 1500 nya frågor inom fem kategorier. Slå med tärningen, dra ett kort och svara. Plus för enkla regler och lätthanterlig liten box. Hyfsad svårighetsgrad på frågorna, en del är lätta, andra betydligt knepigare.

Var är lilla kaninen?

Betyg: 4

Utgivet av: Peliko

Rek ålder: Från 18 mån

Kommentar: Snällt och pedagogiskt spel, som går att anpassa till olika nivåer och svårighetsgrader. Det gäller att hitta kaninen som gömt sig hos andra djur, i deras bon, eller hos växter och bär. Ett spel där ingen vinner, istället handlar det om att lära sig något och ha kul. Plus för enkla regler, få prylar och möjligheten att leka vidare med kaninen och de andra.

Piratjakten

Betyg: 4

Utgivet av: Plasto wow entertainment

Rek ålder: 4+

Kommentar: De elaka piraterna har kidnappat föräldrar och tagit skatten. Barnen ska tillsammans rädda dem ur buren och bärga guldet. Lagom komplicerat med rolig spelplan och ­spännande moment som till exempel gå på plankan och kastas i fängelsehålan. Kul att deltagarna ska samarbeta för att slå sjörövarna och ­bara därför förlorar ­ingen – eller så gör alla det.

Take it Easy

Betyg: 4

Utgivet av: Burley Games

Rek ålder: 8+

Kommentar: Kul och lite klurigt spel, som går snabbt att spela. Passar både barn och vuxna. Placera brickor så att du bygger linjer i samma färg från kant till kant. Endast enfärgade linjer från kant till kant ger poäng. Alla spelare får samma brickor till sin spelplan, för att vinna behöver du tänka strategiskt – och ha lite tur! Enkla regler gör det lätt att komma igång. Det finns även fler spelvarianter om man vill variera spelet.

Triominus Tribalance

Betyg: 4

Utgivet av: BRIO

Rek ålder: 6+

Kommentar: Balansera poängklossar på en vippande spelbräda. De högre poängen är tyngre och de lägre poängen är lättare. Den som lyckas lägga högst poäng utan att brädan tippar över vinner. Enkla regler gör det snabbt att komma i gång och spela. Några väljer att fegspela med låga poäng medan andra satsar stort med höga poäng. Ju lägre in i matchen – desto mer spännande blir vågspelet.

När då då, pocket

Betyg: 3

Utgivare: Kärnan

Rek ålder: 12+

Kommentar: Spelet går ut på att placera kort i olika kategorier i tidsordning. Från början har man ett tidskort som man utgår ifrån, för att placera kortet innan eller efter i tid. Korten får behållas när man gissat rätt och den som först får fem kort vinner. Det här spelet finns i ett antal kategorier, bland annat; Kända citat När sa Caesar; Alea iacta est, Berömda byggnader När invigdes Gallerian i Stockholm och Resor i världen När blev transsibiriska järnvägen klar. Perfekt spel på resan i behändigt format.

Ryktet går – version after dark

Betyg: 3

Utgivet av: WOW

Rek ålder: 18+

Kommentar: Den tidigare versionen har länge varit en favorit. Det här är vuxenvarianten av spelet där man ska rita, gissa och skicka vidare. Men i stället för att rita stekpanna och isbjörn är det 69:an och porrfilmsinspelning som gäller för vuxenvarianten. Kreativt och roligt, om än något krånglig poängberäkning. Inget för den pryde.

Duco

Betyg: 3

Utgivet av: Goty-games

Rek ålder: 7 +

Kommentar: Spelet låter enkelt till en början. Matcha symbolerna på ditt kort på handen med något av de nio kort som spelplanen består av. Du får poäng för varje matchning. Men sedan inser man att varje kort består av oändliga möjligheter. Det är olika former, olika färger, extra poäng och sen ska man snurra korten och om man vill kan man addera ännu fler moment till spelet. Det är helt enkelt för mycket och spelarna tappar intresset.

Tyck till

Betyg: 3

Utgivet av: Tactic

Rek ålder: 8 år+

Kommentar: Det här är ett lite klurigt spel som blir roligare ju mer man koncentrerar sig för att verkligen göra rätt. Man bör helst vara lite intresserad av färg och form eftersom spelet går ut på att bäst matcha olika färger och på så sätt ta sig i mål.

Pettson och Findus – Stora sakletarspelet

Betyg: 3

Utgivet av: Alga

Rek ålder: 5+

Kommentar: Gubben Pettson och Katten Findus ska ut på äventyr. I det här spelet ska du hjälpa dem att klura ut vad de behöver för att få napp på fisketuren eller snickra en julgran. Många olika kort att hålla koll på och en hel del instruktioner att gå igenom innan man kommer igång med spelet. Det tar några gånger innan spelets regler sitter och barnen kan börja bli kreativa.

Fashion

Betyg: 3

Utgivet av: Peliko

Rek ålder: 6+

Kommentar: Klä dina modeller i olika mönsterkombinationer på spelplanen. Med stilblandarträningarna slumpas de olika tygmönstren fram. Den som snabbast klär sina modeller vinner. Roligt att spela på två men mer av en utmaning om man är fyra. Enkla ­regler gör det snabbt att komma i gång.

Can´t Stop

Betyg: 2

Utgivet av: Förlago

Rek ålder: 7+

Kommentar: Ett till synes enkelt tärningsspel med bergsklättringstema där det gäller att kombinera tur med tärningarna och taktiskt sinne. Men det är klurigare än man tror och det tar också ett tag att komma in i reglerna och därmed få flyt i spelet. Det är också det som drar ner betyget på ett annars väldigt intelligent utformat tärningsspel.

Pulldini

Betyg: 2

Utgivet av: Peliko

Rek ålder: 3+

Kommentar: Ett bord ska dukas upp med hjälp av en snurra och sedan ska bordsduken ryckas loss utan att plastporslinet ramlar ner. Det är kul att rycka undan duken och servisen är lite gullig men till och med de yngsta tröttnar ganska fort. Det är inte så varierande men å andra sidan kan 3-åringen bjuda gosedjuren på te-bjudning efteråt.

Labyrint

Betyg: 2

Utgivet av: Peliko

Rek ålder: 6+

Kommentar: Som vi har längtat efter att vara med i tv-programmet Labyrint där det gäller att samla livspuckar i uppfinnaren Daidalos slajmiga labyrinter. Men med fyra olika banor som alla har superkrångliga regler är vi nära att ge upp flera gånger. Spelet kommer inte igång alls förrän barnen hittar på egna regler en stund innan de ger upp. Synd på en så bra idé.

När då då? Ökända brott och kriminalfall

Betyg: 2

Utgivare: Kärnan

Rek ålder: 12+

Kommentar: Turas om att dra kort som beskriver olika brott och vilket årtal brottet begicks. Placera ut brotten på en historisk tidslinje, från det äldsta brottet till det senaste. Lyckas du placera ut dem rätt får du behålla korten (poängen) och har du fel blir du utan. Tyvärr blir det aldrig särskilt roligt ens för dem i spelpanelen som är mest nördigt intresserad av både brott och historia.

Röda tråden världen

Betyg: 2

Utgivare: Nicotext

Rek ålder: 10+

Kommentar: Med hjälp av ledtrådar ska man lista ut vilken geografisk plats som efterfrågas, t ex land, sjö eller stad. Det är tio svårighetsgrader i fallande skala – från rätt svåra till väldigt lätta ledtrådar. Spelet påminner om klassiska tv-programmet På spåret. Man kan anpassa spelet och göra det lite lättare genom att bara gissa på de enklare ledtrådarna. Spelet är roligt men får ett lågt betyd då det har alldeles för få frågor, endast 160 stycken, som man lär sig ganska snabbt.

Memento XL Game

Betyg: 2

Utgivet av: Alga

Rek ålder: 3+

Kommentar: Ett memory-liknande spel modell större. Här handlar det om att para ihop djur och den som samlar på sig flest par vinner. Enkla regler som passar de allra minsta. Även om de runda bilderna mest användes för att kasta frisbee, så är spelet ändå godkänt. Går att spela utomhus också, om underlaget är torrt.

Annons