Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strikt bryggartradition i fokus på ölfesten

Under årets Smöf fick besökarna ta del av livebryggningar, som kommer lagras till nästa år, berättar Karin Tuvell, medlem i Smöf.

Annons
Joakim Vedholm, från Fagersta, firade sin 30-årsdag med att testa nya ölsorter på Smöf, Söderbärke mikro ölfestival. ”Om man gillar det, då är detta det perfekta stället. Öl har blivit mer och mer av ett intresse för mig”, säger han.

Temat för årets ölfestival i Söderbärke var Franken, ett område i norra Bayern. Det är nytt från och med förra året att Smöf åker till utländska bryggerier med örter från Söderbärke, berättar Karin Tuvell.

- I år åkte vi till Bamberg, i Franken. Sedan valde vi att temat skulle vara öl från den regionen. De har en urgammal bryggartradition och väldiga krav på hur öl ska bryggas.

En annan nyhet var inslaget med livebryggningar, som ägde rum både på fredagen och lördagen, med medlemmar ur ölföreningen Malte från Söderbärke vid rodret.

- Folk får se hur det går till och ölet lagras här till nästa år, då besökarna kan smaka, säger Karin Tuvell.

Bryggverket från Umeå tog hem Guldskum, titeln för festivalens bästa öl, framröstat av besökarna och en jury. Vinnarölet heter Hagelbössa dubbel ipa.
Det bästa med ölfestivaler som Smöf är när man upptäcker nya bryggeriers öl, tycker Gråkärretbon Andreas Eriksson (i rött).
Ölvänner kunde lyssna på Jan-Erik Svenssons föreläsning om öl från Franken i Bayern. Franken var temat för årets festival. I området har ett av det mest ursprungliga lagerölet överlevt.

Tidigare vinnare

Här vinnarna av Smöf:s pris för bästa festivalöl:

2015: Hagelbössa dubbel ipa (Bryggverket från Umeå)

2014: Falu Imperial IPA (Villovägens)

2013: Amarillo (Oppigårds bryggeri)

2012: Winter Ale (Oppigårds brygeri)

2011: Gransus (Närke kulturbryggeri)

2010: Batch 352 (Dugges ale- och porterbryggeri)

2009: Oppigårds Pale Ale (Oppigårds bryggeri)

2008: Skebo Bruksöl (Skebo bruksbryggeri)

Annons