Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömsholms kanal kan få statsbidrag

Strömsholms kanal kan få möjlighet att söka statsbidrag. Något som både vd för bolaget och politiker är positiva till.

Annons

 –Det här är ett genombrott för oss om det skulle gå hem. för oss innebär det att vi kan jobba i högre tempo med våra mål och visioner, säger Carina Bergqvist Janzon, vd, Strömholms kanal.

I statens budget finns i år ett ramanslag på 162 284 000 kronor. Anslaget får användas till att täcka underskott vid drift av Trollhätte kanal och slussar samt Säffle kanal. Regeringens förslag är att anslaget utvidgas för att även gälla drift för byggnadsminnen och övrig kanalverksamhet. Höstbudgeten ska först godkännas och klubbas igenom i riksdagen i höst.

Carina Bergqvist Janzon vill inte exakt säga vad pengarna skulle användas till utan vill se hur en eventuell fördelning och förutsättning ser ut.

–Vi önskar en kanal i toppskick med hela kanalen som destination där den lokala näringen kan tjäna pengar på att vi har en kanal. Det kan gälla cykelleder, boende vid kanalen och matförtäringar med mera. Vi har många ideer, säger hon.

Stig Henriksson, riksdagsledamot (V) är en politiker som har varit engagerad i frågan:

– Det skulle vara en stor lättnad. Kommunerna (Hallstahammar, Surahammar, Fagersta och Smedjebacken som är ägare till kanalbolaget) drar ett tungt lass. Det kostar att hålla kanalen öppen för trafik, för slussvakter och säkerhetsåtgärder, säger han.

Mer läsning

Annons