Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succé direkt för bergsarbetarutbildning

Intresset är stort för den nya yrkeshögskoleutbildningen för bergsarbetare. Det här samtidigt som gruvbranschen skriker efter utbildade bergsarbetare.

Annons

Norra länet. "Fantastiskt roligt. Vi förstod att många skulle söka men att trycket skulle bli så stort anade vi inte. Nu har alla sökande fått besked", säger Håkan Frenell, rektor för vuxenutbildningen i Hedemora.

Om de sökande fick som de ville skulle utbildningen kunna ta emot 150 sökande men det finns bara 25 utbildningsplatser.

–Det stoppas på grund av brist på praktikplatser. De har inte möjligheten att ta emot fler elever, annars hade det inte varit några problem som helst att ta in fler elever, säger Håkan Frenell.

På andra sidan väntar förhoppningsfulla reserver på sin tur.

–Det kan ske i samband med starten att någon halkar ur, säger Håkan Frenell.

Tidningen har tidigare berättat att Norra Västmanlands Utbildningsförbund, NVU, och Hedemora Lärarcentrum har beviljats en ettårig yrkeshögskoleutbildning för bergsarbetare. Det är NVU som är administrativt ansvarigt, medan Hedemora Lärarcentrum är utförare av utbildningen.

Möjligheten till anställning efter fullbordad utbildning tror Håkan Frenell är mycket stor eftersom gruvbranschen befinner sig i en kraftig expansion, bland annat på grund av stor efterfrågan på malm.

Läs mer i onsdagens tidning.

Annons