Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succéstart för ny skola i Fagersta

Över 100 nyanlända Fagerstabor står i kö för utbildningen Svenska samhällsinformation. Bakom satsningen är Fagersta kommun och företaget Radix Kompetens.

Annons
Ny utbildning startar i Fagersta.

I morgon startar Radix Kompetens utbildningen Svensk samhällsinformation i Fagersta. Trycket på att lära sig om det svenska samhället är stort och det är över 100 personer i kö för att få påbörja utbildningen.

– Det känns mycket, mycket bra att vi nu kan dra i gång utbildningen här i Fagersta och att det finns ett så stort intresse bland nyanlända att lära sig mer om det svenska samhället, säger Martin Sjöström, VD för Radix Kompetens.

Utbildningen omfattar 60 timmar och kommer till en början att hållas på elevernas modersmål, arabiska tigrinja och somaliska.

Utbildningen är uppdelad i flera olika steg och innehåller allt från att lära sig demokratiska rättigheter och hur det svenska samhället är organiserat till grundläggande kunskaper i matematik.

– Utbildningen sker enligt avtalet med Fagersta kommun på deltagarnas hemspråk. Över hälften av de som står i kö är arabisktalande, i första hand personer som kommer från de krigsdrabbade Syrien, säger Martin Sjöström.

Radix Kompetens kommer under hösten att starta, vad de kallar för ett ”fullsortiment-kontor”, i gamla brukskontoret i Fagersta, som erbjuder arbetsförmedlingens olika tjänster.

Mer läsning

Annons