Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att hitta sommarvikarier

Det råder brist på arbetskraft inom flera sjuksköterskeyrken. Något som också märks hos ambulanssjukvården i Fagersta. – Det är ett jätteproblem att få vikarier till sommaren, säger Stefan Svensson.

Annons
Ambulansen i Fagersta. Att jobba inom ambulanssjukvården ställer höga krav på sjuksköterskevikarier. Du ska ha två års erfarenhet av akutsjukvård och även genomgå lyft- och bärprov.Foto: Lina Svalbro

Fagersta. Nya siffror från Arbetsförmedlingen visar att många av de yrken på högskolenivå som det råder brist på i landet, är yrken där Vårdförbundets medlemmar jobbar.

Det handlar om bland annat röntgensjuksköterskor, operationssjuksköterskor och barnmorskor.

– Något måste göras. Arbetsgivare måste se över löner och villkor för våra medlemmar samt hälso- och sjukvårdens organisation. Det brådskar, säger Sineva Ribeiro, förbundsordförande, i ett pressmeddelande.

I Fagersta har det inte brukat märkas någon brist på sjuksköterskor inom ambulanssjukvården.

– Förut hörde man att hade man kommit in på ambulansen, så var det topplaget, säger Stefan Svensson, sjuksköterska och facklig företrädare för Vårdförbundet, på ambulansen i Fagersta.

Men det har förändrats, menar Stefan Svensson.

– Sista året har det varit brist. Det är ett jätteproblem att få vikarier till sommaren, säger han.

Jörgen Olsson, platschef för ambulansen i Fagersta bekräftar att det är få sommarvikarier som sökt sig till ambulansen i år.

– Varför vi fått lägre antal just i år vet jag inte. Vi brukar vara gynnade, säger han.

Stefan Svensson ser två stora utmaningar inför sommaren och semestrarna. Det är att först och främst få tillräckligt med vikarier och att sedan få scheman att fungera. Det kommer troligen lösas med att en del går in och jobbar under semestern.

– Men det är en kortvarig lösning inför sommaren. Det är slitsamt för personalen, säger Stefan Svensson.

– Vi vill att våra medlemmar ska ha ett långt och hållbart yrkesliv. Då måste det finnas en strategi. Det här behöver lösas på lång sikt, tillägger han.

Att tillsätta vikariaten är inte det lättaste av flera anledningar. För den som vill vikariera inom ambulanssjukvården ställs vissa krav.

– Ett krav är att man ska ha två års erfarenhet av akutsjukvård, säger Stefan Svensson.

Ytterligare en svårighet vad gäller att rekrytera sjuksköterskor till ambulanssjukvården är dagens lönesättning, menar Stefan Svensson.

– Sett till länet i stort är vi de lägst betalda av alla specialistsjuksköterskor. Det är ingen bra löneutveckling, säger han.

Utöver det beskriver Stefan Svensson villkorsfrågorna som arbetstider och att det är ett slitsamt yrke, vilket kan skrämma iväg en del.

– Men jobbet är varierande, spännande och utmanande. Man får tillbaka mycket, säger Stefan Svensson om sitt yrkesval.

Stefan Svensson, amublansen Fagersta.

Mer läsning

Annons