Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att korta redan tajta tider

Vid bränder i kommunens ytterområden kan det ta 45 minuter innan räddningstjänstens släckningsarbete börjar.

Annons
Förutsättningarna för kommunens räddningstjänst gör det svårt att snabbare vara på plats vid olyckor och bränder, menar Kenneth Johansson, räddningschef i Skinnskatteberg. ”Det får ta den tid det tar, helt enkelt”.

Skinnskatteberg. Avstånden är det främsta skälet till att det dröjer innan räddningstjänsten är framme på en olycksplats, berättar Kenneth Johansson, räddningschef i Skinnskatteberg.

– Kommunen är stor till ytan och vår station är centralt belägen. Det är ungefär två mil åt alla håll.

Att åka till en olycksplats kan ta upp till 25 minuter om det är i ytterområdena, berättar Kenneth Johansson.

– Brinner det, och man ser röken, är det ändå inte säkert att man kan köra ända fram. Så det kan bli att vi ändå får leta i skogen i 20 minuter.

Tiden från att en trafikolycka eller brand rings in till SOS Alarm, fram till dess att räddningstjänstens första fordon är på plats kallas responstid. SKL:s Trygghet och säkerhet 2015 visar att detta kortats marginellt i Skinnskatteberg, men ändå är längst i länet: 18,5 minuter i mediantid. Av detta tar SOS Alarm 2,4 minuter på sig för att positionera olycksplatsen.

Ett av områdena där responstiden är lång är Hed. Just dit ska Västra Mälardalens räddningstjänst enligt avtal åka som första styrka om den kan vara där snabbare.

– Det är bra med ett samarbete. Men har båda långt hit får man väl räkna med att huset brinner ned, säger Marit Sternoff som bor i Hed.

Vid trafikolyckor är positioneringen som räddningstjänsten får från SOS Alarm inte alltid exakt.

– Ofta är det till exempel ”utmed riksväg 68, mellan Fagersta och Riddarhyttan”. Vid korsningar är positioneringen lättare och många trafikolyckor är i Gunnilboområdet. Men med en körtid på 12-13 minuter och tiden innan vi hinner lämna stationen blir det ändå 17-18 minuter, säger Kenneth Johansson.

När det handlar om att rädda liv är varje sekund viktig, samtidigt som körtiderna är svåra att påverka, menar Kenneth Johansson.

– Jag har svårt att se det. En variant är ”Första insatsperson”, där ett mindre, snabbare fordon som åker ut först och rapporterar och bedömer behoven. Nackdelen är att styrkan splittras. Det gör det svårare att samordna insatsen.

Det får ta max fem minuter från att larmet når räddningstjänsten till att styrkan lämnar stationen, enligt kommunens handlingsprogram för räddningstjänsten.

– Det är här vi kan kapa tid, men det är otroligt tajt ändå. Det är bara jag som jobbar dagtid på stationen och övriga styrkan måste bo och jobba så man hinner ta sig hit. Ett mål på mindre än fem minuter går inte att ha i Skinnskatteberg, säger han.

Räddningstjänsten lyder under kommunstyrelsen.

Avgörande för om räddningstjänsten ska stärkas upp eller inte är antalet utryckningar, räddningstjänstens kapacitet att klara behoven samt kommunens årliga risk- och sårbarhetsanalys, berättar Carina Sándor (L), kommunstyrelsens ordförande i Skinnskatteberg:

– I dagsläget är det inte behov för mer än deltid.

stöd. Marit Sternoff bor i Hed, dit räddningstjänsten har 20-25 minuter. Enligt avtal för just det området åker Västra Mälardalens räddningstjänst dit först om de kan vara där snabbare. Foto: Arkiv
översikt. Skinnskattebergs räddningstjänst ligger ungefär i mitten av kommunen. Vid en brand eller trafikolycka i ytterområdena kan ta upp emot 25 minuter.

Så ser det ut i norra länsdelen

Norra länsdelen har länets längsta responstider för räddningstjänsten (mediantid).

Skinnskatteberg: 18,5 minuter (18,8 året innan)

Norberg: 15,9 (12,3)

Fagersta: 12,8 (10,3)

Landet som helhet: 12,1

Totalt jobbar 20 deltidsbrandmän, en insatsledare och en räddningschef på stationen i Skinnskatteberg.

Ambulansens responstider (mediantid):

Skinnskatteberg: 22,3 minuter (22,6 året innan).

Norberg: 15,1 (15,4)

Fagersta: 8,7 (8,9)

Källa: SKL Trygghet och säkerhet 2015 och 2014

Mer läsning

Annons