Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att rekrytera skolpsykologer

Nu måste skolspykologer finnas tillgängliga enligt skollagen, men i norra länet köps psykologhjälp bara in till skolorna vid behov.

Annons

NORRA LÄNSDELEN. Alla elever måste ha tillgång till skolpsykolog, enligt den nya skollagen. Men i Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg köper man bara in enskilda timmar av psykologhjälp vid behov. 

Enligt den nya skollagen ska det finnas både skolkurator och skolpsykolog tillgängliga för alla elever, men det är många grundskolor i landet som har svårt att leva upp till det kravet, rapporterar Sveriges Radio. I Fagersta finns en skolpsykolog som ingår i kommunens resurscentrum, men han är inte fast anställd utan anlitas vid behov.

- Jag har inte en anställning utan de köper in mig för utredningar. Jag delar min tid mellan flera kommuner och har valt att ha det så för att jag trivs med det mer konsultativa, säger Per-Erik Hästö.

Han har varit skolpsykolog i Fagersta under en lång tid och arbetar uppskattningsvis motsvarande 25 procent av heltid,

- Det förs alltid en diskussion vad man ska ha en skolpsykolog till, men det finns vissa saker som bara psykologer kan göra, som begåvningsprövningar för att avgöra om en elev bör gå i särskola, säger Per-Erik. 

En sammanställning som Psykologförbundet håller på att göra visar att det i Sverige är få anställda skolpsykologer, i genomsnitt en per 1500 elever i grundskolan. Psykologförbundet anser att det är otillräckligt för att kunna hålla kvalitén. 

- Jag tror att bristen på skolpsykologer handlar om att det ofta är ett genomgångsyrke som man börjar med, för att sedan jobba vidare med annat inom psykologin. Är det då brist på psykologer överlag så blir det få som väljer att jobba inom skolan, säger Per-Erik Hästö.

Läs mer i onsdagens tidning.

Mer läsning

Annons