Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svart sommar i båttrafiken

Fler dödsolyckor än vanligt har inträffat på svenskt vatten i år. Nära hälften av de som drunknat gjorde det i samband med turer på fritidsbåtar.
– De flesta hade levt idag om de använt flytväst, säger Anders Wernesten, på Svenska livräddningssällskapet.

Annons

– Det är jättetråkigt att dödstalen har ökat i samband med båtolyckor. Det är svårt att säga vad det kan bero på. Många går inte längre den vanliga vägen och lära sig hantera en optimist jolle först. De går direkt på de större båtarna istället, säger Anders Wernesten.

Under hela förra året dog 29 personer i olyckor med fritidsbåtar. Redan i augusti i år var dödsolyckorna uppe i 33 stycken.

– Det finns ett enkelt sätt att minska de här dödsolyckorna. Och det är att förse de som åker båt med flytväst. Om de här personerna hade använt flytväst skulle 24 av dem levt idag. Åtminstone om man tittar på det rent statistiskt, säger Anders Wernesten.

Kraftlös lag

Förra året infördes den nya sjöfyllerilagen där förare till lite snabbare båtar inte får ha 0,2 promille alkohol eller mer i sig.

– Den nya lagen har tyvärr inte gett någon märkbar effekt. Dödsolyckorna har snarare ökat. Jag tror att det redan innan fanns en god insikt om att det inte är så lyckat att köra båt påverkad av alkohol, säger Anders Wernesten.

Han delar upp dödolyckstyperna i fyra olika grupper; badolyckor, olyckor på is, båtolyckor och övriga olyckor. De senaste tio åren har antalet personer som dött varit jämnt fördelat över de fyra grupperna. Men hittills i år står båtolyckorna för hälften av alla dödstal.

– Det är oftast ensamma män som är ute och fiskar som råkar illa ut. Förmodligen har de gjort något i båten, tappat balansen och ramlat överbord. Det är nästan omöjligt att ta sig ombord igen när man är ensam. Många har respekt för havet men inte för sjön när de kan se land, säger Anders Wernesten.

Drunkningsolyckor

Så många drunknade under sommarmånaderna (juni, juli, augusti)

2001 54

2002 83

2003 67

2004 62

2005 46

2006 80

2007 53

2008 48

2009 36

2010 45

2011 42

Källa: Svenska livräddningssällskapet

Mer läsning

Annons