Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Svullen slemsäck" var avslitet korsband

En man i 20-årsåldern råkade ut för en motocrossolycka – men vården missade brott på menisken och en korsbandsskada.

Annons

Nu kritiserar Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ortopedkliniken vid Västmanlands sjukhus Västerås.

Det var på våren 2015 som mannen, som kommer från norra delen av Västmanland, kom in till akuten i Västerås i ambulans. På akuten kunde man konstatera att han inte hade några livshotande skador. Däremot hade mannen brutit en tå och hade ont i knäet.

Ortopedläkare bestämde att mannen skulle återkomma några dagar senare för att frakturen i stortån skulle kunna bedömas. Då mannen återkom bestämde man att behandla tåfrakturen konservativt – utan operation.

Mannen klagade också över smärtor i knäet men i den mån knäet undersöktes sade läkaren enligt mannen att det endast var en svullen slemsäck. Efter fyra månaders smärtor sökte mannen vård pånytt och undersökningen visade brott på menisken samt avslitet korsband.

IVO anser att tån behandlades enligt vetenskap och beprövad erfarenhet men att uppföljningen av knäskadan efter det akuta omhändertagandet inte fungerade – man borde ha genomfört noggranna undersökningar för att upptäcka skador som inte märktes i det akuta skedet. Därför dröjde diagnosen, behandlingen och rehabiliteringen.

Mer läsning

Annons