Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tabubelagt ämne i fokus

I morgon är det ofrivilligt barnlösas dag. En dag som kommit till för att uppmärksamma dem som har svårt att bli föräldrar.

Annons
Vid en IVF-behandling sammanförs mannens och kvinnans spermier i ett laboratorium. Ett befruktat ägg sätts sedan in i livmodern.

Hannah Palm är ordförande i Barnlängtan, patientföreningen för ofrivilligt barnlösa. Hon menar att det är svårt att säga hur många som faktiskt är ofrivilligt barnlösa.

– Man brukar säga 15 procent av befolkningen, men siffran varierar lite i olika källor. Ibland står det 20-30 procent. Det kanske beror på om man räknar alla som behöver medicinsk hjälp för att få barn eller om man räknar dem som aldrig får barn alls.

Lyssna mer: En podd om ofrivillig barnlöshet

De senaste åren har det gjorts mellan 150 och 200 landstingsfinansierade IVF-försök i Västmanland. I det är inte befruktade ägg som frysts ned och sedan tinats för att återinföras inräknat.

Hannah Palm berättar att ofrivilligt barnlösas dag infaller dagen före mors dag för att uppmärksamma dem som har svårt att få bli föräldrar eller aldrig kommer att bli det. Hon tror att ämnet är tabu för att det liksom vid andra sjukdomar och psykisk ohälsa kan finnas en tendens att skylla på individen som drabbats i ett försök att hitta förklaringar som kanske inte finns.

– När vi lägger ansvaret för en sjukdom på individen är det klart att individen känner skuld, säger Hannah Palm.

Se mer: 11 meningar som kan göra ont

Läs mer: Krönika: 2500 tecken om hur ett hjärta kan värka av längtan

In vitro fertilisering

IVF, eller provrörsbefruktning som det också kallas, innebär att kvinnan får ta sprutor med hormoner som ska göra att hon får flera ägg som sedan kan plockas ut. Äggen sammanförs med mannens spermier i ett provrör innan ett befruktat ägg sätts in i kvinnan. Om flera ägg plockas ut och befruktas, kan de som inte återinförs sparas i frysen och tinas för att återinföra vid ett nytt försök.

Mer läsning

Annons