Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terrorberedskapen höjs i landet

Sverige höjer nu sin terrorberedskap – från en trea till en fyra på en femgradig skala. VLT och Resecentrum i Västerås får nu ett utökat skalskydd.

Annons
Flera poliser står på Centralstationen i Västerås.

Länet. Anledningen till den skärpta bevakningen är att en utpekad terrorist tagit sig in i Sverige, enligt polisuppgifter till VLT.

Säkerhetspolisen har därför gjort en bedömning att hotbilden mot Sverige är förhöjd.

Christer Nordström, presstalesperson på polisen i region Mitt, berättar att polisen jobbar med trygghetsskapande åtgärder. Han påpekar att det inte finns något känt konkret hot mot något i regionen. Polisregionen han syftar på utgörs av länen Västmanland, Gävleborg och Uppsala.

Görs det något speciellt i norra delarna av Västmanland?

- Det kan jag inte svara på för jag känner inte till vad som görs överallt i länet. Men i nuläget finns det ingen anledning till oro för medborgarna, säger Christer Nordström, vid 17-tiden.

I Västerås får VLT och Resecentrum ett utökat skalskydd.

16.13: Två poliser står utanför Centralstationen, ytterligare en därinne.

-Vi har pratat med två personer och de verkar inte veta om det att polisen utökat sin bevakning än, rapporterar Kenneth Hudd, VLT:s fotograf på plats.

De bekräftar att SÄPO har höjt säkerheten.

Ellinor Lundqvist bor i Västerås och sitter och väntar på bussen hem:

- När jag ser poliserna borde jag känna mig tryggare men det känns som att hotet blir mer på riktigt och kommer närmre. Jag är inte så insatt men jag är inte rädd för att det ska ske något terrordåd i Sverige.

Geraldine Blommé bor i Skinnskatteberg och väntade på sitt tåg hem.

- Det finns alltid en risk men jag kan inte gå omkring och vara rädd hela tiden. Jag tänker fortsätta att leva som vanligt, säger hon.

Klockan 16.23: Nu har det kommit fler poliser till Centralstationen.

Vid 18-tiden inleddes Säpos presskonferens. Det visade sig att Säkerhetspolisen har konkreta uppgifter om en man som kan utgöra ett hot mot Sverige.

Det avslöjades under en presskonferens i kväll, Anders Thornberg, chef för Säkerhetspolisen. Säkerhetspolisen har beslutat att höja hotnivån mot Sverige från tre till fyra på en femgradig skala.

Det är första gången det sker i Sverige i modern tid.

- Säkerhetspolisen har tagit emot konkret underrättelseinformation som gjort att vi inlett förundersökning om förberedelse till terroristbrott, säger Säpochefen Anders Thornberg. Han bekräftar att det finns en misstänkt person som eftersöks just nu.

- En man är anhållen i sin frånvaro och ska gripas. Anders Thornberg vill inte lämna ytterligare uppgifter om huruvida mannen är svensk medborgare, känd sedan tidigare eller vart han kommer ifrån.

- Det är viktigt i det här skedet att vi får arbeta i lugn och ro med eftersökningen. Vi kan inte lämna några fler detaljer. Den förhöjda hotbilden grundar sig dels på konkreta uppgifter, dels på utvecklingen i omvärlden och i Sverige.

- Det finns inte några konkreta kopplingar till det som hänt i Frankrike. Men de senaste dagarnas attentat kan inspirera enskilda individer. Sverige har ett stort antal personer som har återvänt efter att ha stridit i Syrien och Irak. Det finns aktörer som vill genomföra attentat i Sverige.Den förhöjda hotbilden gör att polisen kommer att öka sin närvaro.

- Vi deltar i att söka efter den man som är anhållen i sin frånvaro. Vi stärker vår närvaro på offentliga platser. Vi har bevakning vid vissa byggnader, säger Mats Löfving, chef för NOA – den nationella operativa avdelningen.

Han menar dock att säkerhetspolisen och den öppna polisen är väl förberedda. Det finns ingen anledning för allmänheten att oroa sig.-Det vi har sett nu är en utveckling som pågått under flera år.

Det har inneburit att det är ett scenario som är väl förberett. Senast för två veckor sedan övade vi med SÄPO att höja hotbilden till fyra. Det finns även en färdig utredningsorganisation om något skulle hända, säger Mats Löfving.

- Lev på precis samma sätt som vanligt, tillägger han.

Geraldine Blommé på tågstationen i Västerås.
Annons