Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thorell vs Wikström kan bli en nagelbitare

Inte sedan 1965 har en sittande ordförande utmanats av en motkandidat. Men nu är det dags. Om båda vidhåller sina kandidaturer kan valet den 16 april bli oliiidligt spännande.

Annons
Skinnskattebergs ordförande Aneth Arvidsson

Det är S-veteranen Glenn Andersson i Sala som har koll på partiets historia.

– 1965 utmanades Sten Söderberg av Olle Göransson från Arboga och Olle vann. Sedan var han distriktsordförande i 20 år.

Nu är det Olle Thorell, Surahammar, som utmanas till posten som socialdemokraternas distriktsordförande av Gabriel Wikström, Västerås. Arbetarekommunen i Sala har nominerat utmanaren Wikström.

– Vi har många unga medlemmar i Sala och de ville se en föryngring, säger Andersson. Men det finns inget misstroende, båda kandidaterna är bra.

Ytterligare två arbetarekommuner, Kungsör och Västerås, har nominerat den ”unge” Wikström, född 1985, i stället för den ”gamle” Thorell, född 1967.

Vid valet på distriktskongressen står det ombuden fritt att rösta på vem de vill (röstningen blir dessutom förmodligen sluten). Men om alla ombud i Sala, Kungsör och Västerås följer den lokala partilinjen innebär det totalt 68 av 149 röster för Wikström.

Det räcker inte för även Thorell har stort stöd. Arbetarekommunerna i Hallstahammar, Surahammar, Köping och Norberg har alla nominerat Thorell. Därtill kommer Fagersta som visserligen inte nominerat Thorell men tagit klar ställning för honom.

- Vi har inte nominerat någon. Däremot har vi i styrelsen sagt att vi stödjer Olle Thorell, säger Helmut Hoffman, ordförande i arbetarekommunen i Fagersta.

Kommer du själv att rösta på Thorell?

- Ja, jag tycker att Olle har fungerat bra som ordförande. Och har man några kritiska synpunkter så tycker jag att det ska gälla hela styrelsen, inte bara Olle. Vi behöver lite arbetsro också.

Före detta ordförande för arbetarekommunen i Norberg, Olle Rahm röstar också för Thorell.

- Vi har nominerat Olle Thorell enhälligt.

När nu Wikström har dykt upp som motkandidat, finns det någon möjlighet att ni ändrar er?

- Nej, det kommer vi inte att göra. Det här har vi diskuterat länge och ingående.

Hallsta, Sura, Köping, Norberg, Fagersta har totalt 61 röster om alla följer den lokala linjen. Det räcker alltså inte heller till majoritet.

Avgörande blir i så fall hur Arboga och Skinnskatteberg ställer sig.

Aneth Arvidsson är ordförande i Skinnskatteberg:

– Vi har sagt att var och en får rösta som den vill. Men det finns en övervikt för Olle Thorell hos oss.

I Skinnskatteberg är frågan extra känslig eftersom Wikström kommer därifrån. Arbetarekommunen har inte tagit ställning för någon av kandidaterna.

– Det är klart att Gabriel är ju medlem hos oss men det viktigaste är ju att det blir bra för partiet, kommenterar ordföranden Aneth Arvidsson.

Vill du säga hur du själv ska rösta?

- Nej.

Per-Olof Rapp, Sala, är sammankallande i valberedningen.

– Visst är det här ovanligt, säger han. Men ur demokratisk synpunkt är det väl bra.

Vem valberedningen förordar som ordförande blir klart i nästa vecka.

Mer läsning

Annons