Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tipsen för säkert grillande

Räddningstjänstens bästa tips inför grillkvällen.

Annons
Grillningen blir än godare om man är noga med säkerheten. Använd tändvätskan varsamt och inget annat än just tändvätska i träkolsgrill.

Nu doftar det grillat över stan. Mums! tänker vi. Men för att grillandet inte ska sluta i en olycka gäller det att ha koll på säkerheten. En trevlig grillkväll kan sluta riktigt illa om man inte har koll på hur man förebygger att olyckor sker.

Daniel Lundin, ställföreträdande räddningschef på Södra Dalarnas räddningstjänst, tipsar om vad som är viktigast att tänka på.

– Grillning är ingen rocket sciene, men det är viktigt att vara försiktig.

– Ta det lugnt med tändvätskan, grilla på en plats där du har bra översikt. Om man måste grilla när det är eldningsförbud så var extra varsam. Om du har kolgrill så tänk på var du lägger kolen, den är varm så mycket längre än vad man tror.

Grillkol och briketter bör läggas i en hink med vatten till dagen efter.

Att grilla med engångsgrill är populärt, men då är det extra viktigt att tänka på säkerheten.

Med enkla medel minskar man brandrisken: använd inte när det blåser för mycket, den kan lätt blåsa i väg. Se till att den står stadigt på icke-brännbart underlag. När du grillat färdigt – häll på minst en liter vatten och vänta med att slänga den i soporna.

Vid grillning med träkols- och gasolgrill är det viktigt att tänka på hantering och användning av tändvätska respektive gasol. Gasolflaskan ska alltid ställas bredvid grillen, inte under. Då kan behållaren värmas upp och antändas av fettstänk.

Så grillar du säkert

Placera grillen stadigt och långt ifrån husvägg, plank eller annat som kan börja brinna.

Ha vattenslang eller hink med vatten så att du kan släcka vid behov.

Lämna aldrig en tänd grill utan bevakning.

Den som tänder grillen har ansvaret för säkerheten.

Ha alltid en telefon nära om du behöver larma.

Mer läsning

Annons