Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Toppolitiker om läget i norra Västmanland

Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg kan bli vinnare efter det stora flyktingmottagandet. Det säger Socialdemokraternas migrationspolitiska talesperson. Men toppolitiker från flera håll menar att flyktingströmmen till Sverige först måste mattas ytterligare.

Annons
Riksdagsledamot Mikael Cederbratt, moderata samlingspartiet.

Det omfattande flyktingmottagandet i norra länsdelen har skapat stora påfrestningar på skolor, förskolor och inom socialtjänsten. Men på sikt kan Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg komma att få mycket hjälp av flyktingarna som kom under 2015.

– Kommuner som på ett bra sätt tar emot människor och ger dem en snabb etablering kommer att vara vinnare i det stora hela, säger Fredrik Lundh Sammeli, Socialdemokraternas talesperson i migrationsfrågor.

Han nämner den alltmer omfattande lärarbristen som ett exempel:

– Hur tar vi till vara på alla lärare som har flytt till vårt land? Hur hjälper vi dem ut på arbetsmarknaden? Många kommuner har ett stort behov av de här invånarna.

Hur hjälper staten kommuner som har tagit emot många flyktingar?

– Det är ett batteri av åtgärder som nu vidtas, säger Lundh Sammeli.

Han nämner de tio miljarder kronor som innan årsskiftet fördelades för att stödja kommuner som tagit emot många flyktingar.

Men Lundh Sammeli lyfter också fram flera lagändringar som har införts eller som är på gång. Dessa rör bland annat förenklingar inför byggnationer, hanteringen av ensamkommande ungdomar och givetvis även lagen som trädde i kraft 1 mars, om en mer rättvis fördelning av personer med uppehållstillstånd.

Staten har också skjutit till 200 miljoner kronor till studieförbund och idrottsrörelsen.

– Civilsamhället och föreningslivet är helt avgörande för att de nyanlända ska bli en del av samhället. De klarar vad staten aldrig klarar av själv – nämligen att vara en brobyggare och dörröppnare, säger Lundh Sammeli.

Men statens ekonomiska bidrag räcker inte. För att ge de rätta förutsättningarna till integration och etablering måste först EU ändra inställning när det gäller migrationspolitiken, menar Lundh Sammeli.

– Vi behöver skapa ett andrum för att myndigheter och kommuner ska kunna hinna i kapp med det viktiga etableringsarbetet.

– Det handlar om vår möjlighet att påverka resten av Europa att ta en del av ansvaret i flyktingmottagandet. Det är helt avgörande i närtid.

Mot den här bakgrunden ser det pågående EU-toppmöte ut att innebära dåliga nyheter för Sverige (se ruta längre ned på sidan).

Nya lagar som innebär en tuffare asylpolitik krävs snarare än att invänta EU-besked. Det menar Moderaternas talesperson i migrationsfrågor, Mikael Cederbratt.

– Vi från moderat håll hävdar att vi måste komplettera gräns- och idkontrollerna med vad vi kallar direktavvisning: Är det ställt utom allt tvivel att de kommer från ett säkert land är det rimligt att vi inte prövar deras asylansökan. Det får i så fall Tyskland eller Danmark göra i stället, säger han.

Läs fler artiklar från integrationsserien här

1. Skolan

2. SFI

3. Jobb

4. Spåkkafé

5. Fagerstas kommunalråd

6. Norbergs kommunalråd 

7. Skinnskattebergs kommunalråd

Annons