Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torrare somrar ger ökad brandrisk

Temperaturerna i länet kan stiga med 5 grader till år 2100. Länsstyrelsen i Västmanland ser nu över vilka anpassningar som behöver göras när riskerna för naturkatastrofer ökar.

Annons

Länet. Sämre skidföre. Regnigare vintrar. Längre somrar med större risk för värmeböljor och bränder. Den bilden målas upp i SMHI:s nya rapport om framtidsklimatet i Västmanland.

Rapporten visar att temperaturen i länet kan komma att stiga med så mycket som fem grader till slutet av seklet. Nederbörden kommer i sin tur att öka med 15–20 procent, framförallt under vinter och vår, medan det är större risk för torka under sommaren.

– Sammantaget är det här något som vi inte vill ska inträffa. Men Sverige är ett förskonat land som klarar av de här förändringarna. För skogsnäringen räknar man med en ökad produktionspotential och inom jordbruket kan den med åkerbruk kanske hinna med en skörd till under säsongen, säger Måns Enander, klimatsamordnare vid länsstyrelsen i Västmanland.

Samtidigt framhåller han att riskerna är många.

– Även oönskade växter och skadedjur som vi inte tycker om kan dra fördelar som försvårar för skogs- och jordbruket.

Rapporten visar även att markfuktigheten kommer att minska om klimatet blir varmare. Det kan öka risken för skogsbränder.

– De förhållanden som rådde under branden i Västmanland kommer att bli vanligare, med långa perioder av låg markfuktighet. Det går absolut inte att säga att branden berodde på global uppvärmning. Däremot kan klimatförändringarna öka risken för liknande bränder, säger Måns Enander.

SMHI:s rapport bygger på två olika scenarier. Det ena är att både utsläppen och befolkningsökningen stannar av, samt att kraftfull miljöpolitik skapar effektivare jordbruk, minskad konsumtion och omfattande skogsplanteringsprogram. Det andra scenariot är att jordens befolkning fortsätter att växa och släppa ut koldioxid och metan.

Det första scenariot skulle innebära att medeltemperaturen stiger med 3 grader till sekelskiftet, det andra skulle innebära en ökning med 5 grader.

– Det dystra i sammanhanget är att vi får klimatförändringar även om vi lyckas med det första scenariot. Men om vi minskar vår påverkan stiger temperaturen med färre grader. Vi är oerhört beroende av hur vi lyckas globalt.

Trots att det är en global fråga krävs anpassningar även på såväl lokal- som individnivå.

– Länsstyrelsen arbetar både med att minska utsläppen i länet och samordnar samtidigt anpassningen till ett förändrat klimat. Vi tittar till exempel på översvämningsrisker på motor- vägen vid skyfall och planerar bebyggelse vid Mälaren utefter att vattennivån kan stiga.

Mer läsning

Annons