Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trasig pir gör gångbro livsfarlig att gå över

Efter att Strömsholms Kanal AB genomfört en besiktning av piren och gångbron i Semla upptäcktes stora säkerhetsbrister. Piren är rasad i stora delar och gångbron som är anlagd på piren hänger i luften.

Annons
Osäker gångbro. Piren vid Semla har under många år varit i behov av upprustning. Nu hoppas dess ägare Strömsholms Kanal AB finna en lösning på problemet.

I ett mejl till Fagersta kommun skriver Strömsholms Kanal AB:s ordförande Catarina Pettersson att säkerheten på gångbron över till Semla äventyras då piren och bron till stora delar är rasad och hänger i luften.

– Det finns bara en väg till sommarstugeområdet och den är hårt belastad. Eftersom det är enda vägen till området så används även mindre motorfordon för att transportera saker till stugorna, vilket sliter väldigt hårt, skriver hon i mejlet.

Gångbron är enda vägen, förutom över vattnet, att ta sig till båthamnen och sommarstugeområdet i Semla.

Tidigare var det Fagersta kommun som ansvarade för Semlaområdet men det ägs sedan några år tillbaka av Strömsholms kanal AB.

– Med i köpet var också den gångväg och bro som leder till sommarstugeområdet. Kanalbolaget hade inte kännedom om pirens dåliga skick och vilka stora upprustningsbehov som fanns, menar Catarina Pettersson.

Tomas Flink är ordförande i Fagerstas båtklubb och har sjöbod i Semla.

– Det här har varit ett problem i 17 år och vi i båtklubben har själva varje vår stöttat upp piren med att svetsa plattjärn och vinkeljärn, säger han.

Klubben har både kontaktat Strömsholms kanal och Fagersta kommun under flera år och informerat om rasrisken.

– Det kan inte direkt komma som en chock att piren behöver åtgärdas. Vi förstår att det rör sig om mycket pengar och därför vore det bra om kommunen kan bidra lite med den biten. Det är ändå en turistattraktion och även den enda gångvägen till sjöbodarna, säger Tomas Flink.

Fagersta båtklubb har förberett sig på en eventuell stängning av bron och hittat en tillfällig lösning för att kunna ta sig till området.

– Vi har gjort en stor flotte för att kunna ta oss till sommarstugorna. Men vi vill inte att de stänger gångbron om de inte har tänkt att renovera den. Och jag hoppas att vi alla blir informerade i tid om så sker, säger Tomas Flink.

Medlemmarna i båtklubben samt sommarstugeägarna har gemensamt kommit fram till att inte köra med exempelvis fyrhjuling eller motorcyklar över bron.

– Men att det skulle vara orsaken till att bron är som den är, är inte hela sanningen. Problemet är mängden vatten som har tryckt på muren och fått stenar att släppa, säger Tomas Flink.

När och om gångbron ska stängas av är fortfarande oklart. Det är Strömsholms Kanal AB:s ansvar att fatta det säkerhetsbeslutet.

Kommunstyrelsen har bestämt att avvakta med att ta ett beslut gällande åtgärder.

– Vi är på det klara med att kanalbolaget visste om pirens skick när de tog över. Men vi ska lyssna in och se om det är någonting som kommunen kan göra, även fast det inte ligger på vårat ansvar utan på kanalbolaget som äger området. Men i nuläget kan vi varken säga bu eller bä, säger Fagerstas kommunalråd Marino Wallsten (S) och fortsätter:

– Man känner ett visst moraliskt ansvar att åtgärda problemen, fast man rent juridiskt inte har det alls.

Kommunen planerar nu ett möte med Strömsholms Kanal AB för att komma fram till en lösning gällande piren och gångbron.

Osäker gångbro. Piren vid Semla har under många år varit i behov av upprustning. Nu hoppas dess ägare Strömsholms Kanal AB finna en lösning på problemet.
Annons