Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre konstnärer - en utställning

Konstutövarna Lotta Gustafsson, Madelene Bjälevik och Ulla Solsmo är tre kvinnor med starka anknytningar till Norberg. Nu ställer de ut på Galleri Abrahamsgården.

Annons
På lördag inleds utställningen med Ulla Solsmo, Madelene Bjälevik och Lotta Gustafsson.

Från och med lördag den fjärde oktober finns konst från tre konstnärer att beskåda på Galleri Abrahams-gården i Norberg. De har alla någon form av koppling till Norberg.

Skulptören Lotta Gustafsson (Jungward), gift med komikern Robert Gustafsson, är uppväxt i Norberg där hennes föräldrar arbetade som lärare. Nu ställer hon ut på sin gamla hemort för första gången.

– Det är ju speciellt. Man vill att det ska bli bra, det är ungefär som att visa något hemma. Det är roligt, säger Lotta Gustafsson.

Hon gör sina skulpturer i material som brons, keramik, trä och betong med marmorkross.

– Mitt uttryck är ganska lugnt, nästa sakralt ibland, säger hon.

– Jag skulpterar för att jag mår så bra av det, tillägger hon.

Ulla Solsmo bodde och arbetade en kortare tid på biblioteket i Norberg för några år sedan. Hon känner sig hemma på orten.

– När jag jobbade här kändes det som att man lärde känna folk, säger hon.

På Abrahamsgården visar Ulla Solsmo nu upp oljemålningar och textilier.

– Det är mycket natur, jag tror jag hittar mycket inspiration i naturen. Det är expressivt och impressionistiskt, säger hon.

Den tredje utställaren är smyckedesignern Madelene Bjälevik. Hon är uppväxt i Norberg och hennes smycken har prytt flera Idol-deltagare och synts i modemagasin.

– Jag inspireras mycket av arkitektur, organiska former och gör lite tekniska lösningar. Det är inte så traditionella smycken, säger hon.

Hon tycker det är väldigt roligt att få ställa ut på Abrahamsgården där hon som ung var med sin farfar, lokale silversmeden Folke Bjälevik.

– Jag är döpt här på Abrahamsgården till och med. Det är väldigt emotionellt för mig så klart, säger hon.

– Jag tror att det kommer att bli jättebra.

Ingen av de tre konstnärerna bor i Norberg i dag. De känner inte heller varandra sedan tidigare. Det är galleristen Lillian Fernqvist som har fört dem samman i samband med utställningen.

– Det är alltid populärt med sådana som har kontakt med Norberg. Det kommer många bekanta till utställarna. Jag tror det blir mycket folk i helgen, säger Lillian Fernqvist.

Konstnärstrion tycker det är roligt att få ställa ut tillsammans.

– Ullas målningar har mycket färg, jag har lite stillsammare skulpturer och så har vi silvret. Lillian har hittat en bra kombination tycker jag, säger Lotta Gustafsson.

I en tidigare version av artikeln visades fel bild. Vi beklagar misstaget / Fagersta-Posten

Mer läsning

Annons