Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trio skulle döda langare

I februari avled två män sedan de överdoserat metadon. Samma dag åkte en av männens släktingar hem till den förmodade langaren för att slå ihjäl honom.

Annons

NORRA LÄNET. Släktingarna, två män 23 och 48 år samt en 56-årig kvinna i de norra länsdelarna döms nu bland annat för olaga hot.

Det var den 15 februari som de två männen, en 24-åring i Skinnskatteberg och en 27-åring i Kolsva, hittades döda i deras respektive hem.

Männen var kompisar sedan längre.

När släktingarna fick dödsbudet brast det för dem. Utrustade med en yxa begav de sig hem till den utpekade langaren, en man i 70-årsåldern.

Men 70-åringen, som numera också är avliden, vågade inte öppna dörren och efter en stund hörde han kraftiga dunkar och han förstod att någon försökte slå sig in i hans bostad. I polisförhören, som åklagaren hänvisade till under rättegången, sa 70-åringen att han kände en allvarlig fruktan för att de skulle lyckas ta sig in.

Enligt en polis som vittnade i rättegången ska den 56-åringen kvinnan ha sagt att hon skulle plocka NN.

23-åringen, den enda av trion som döms till fängelse, i det här fallet tre månader, förklarade att han var förtvivlad. En nära släkting och hans bästa kompis hade precis gått bort och han tyckte att det var 70-åringens fel. 23-åringens syfte var att ”ruska om” den äldre mannen.

48-åringen ville ge honom skrämselhicka.

Domstolen finner det styrkt att trion i samförstånd bestämt sig för att hämnas genom att skrämma den 70-åringen. Det råder ingen tvekan om att deras agerande varit att framkalla allvarlig fruktan hos den förmodade hälaren.

Kvinnans döms till villkorlig dom och 40 dagsböter à 50 kronor. 48-åringen likaså men dagsböterna bestäms till 50 stycken à 50 kronor.

Ann-Sofie Sannemalm

Annons