Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trots förbudet – var tionde vuxen köper raketer åt minderåriga

Att man måste vara över 18 för att få skjuta fyrverkerier är inget som stoppar många unga. En undersökning från försäkringsföretaget IF visar att 12% av de män som tillfrågades hade köpt ut raketer åt minderåriga utan avsikt att skjuta upp raketerna tillsammans med dem.

Annons

Nyår är synonymt med raketer för många. Även så för minderåriga, trots att det är lag på att man måste vara över 18 år gammal för att få skjuta fyrverkerier.

− Nära hälften av de som skadas allvarlig är barn och ungdomar, trots att de faktiskt inte får använda fyrverkerier. Det är skrämmande att så många vuxna inte tänker efter och tar lite mer ansvar, utan ger barn tillgång till så potentiellt skadliga saker, säger Caroline Uliana, informationschef på försäkringsbolaget If.

Det vanligaste sättet man skadas på är att personen går fram till en fyrverkeripjäs som inte verkar fungera, men som plötsligt antänds och flyger iväg. Handskador, brännskador och synskador är de vanligaste konsekvenserna.

− Fyrverkerier är farliga och ska inte sättas i händerna på barn. Det är 18-årsgräns som gäller och det är olagligt för vuxna att köpa fyrverkerier till minderåriga. Det är lika illa som att köpa ut alkohol, säger Caroline Uliana.

Läs mer:

(+) Fyrverkerierna är Milous värsta mardröm: ”Kan inte kissa och springer och gömmer sig”

Förbjud raketer i Västerås

Annons