Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tryggheten i fokus för traktens nya polisduo

De är en ny länk mellan samhälle och polis. Efter branden på Elsa Andersons konditori hade kommunpoliserna en viktig roll i att svara på frågor och ta emot tips från allmänheten.

Annons
”Vissa saker vi gör är inte så synliga utåt men kan ha effekt i övriga samhället”, säger Skinnskattebergs kommunpolis Eva Lindberg  som här träffar klass 1 B på Klockarbergsskolan för att berätta om hur polisen jobbar.Foto: Lina Svalbro

Sedan i höstas har norra Västmanland två kommunpoliser. Det är för att öka och förbättra samarbetet mellan kommunerna och polisen som kommunpoliser har införts i hela landet.

– Vi får en gemensam lägesbild och utifrån det kan vi hjälpas åt och samverka, säger Petronella Hjertqvist som är kommunpolis i Fagersta.

Hon sitter kvar på arbetsplatsen i polishuset i Fagersta medan kollegan Eva Lindberg som är i Norberg och Skinnskatteberg sitter växelvis i kommunhusen.

– Vårt allra första uppdrag, innan vi egentligen kommit i gång, var efter branden på Elsas. Det var ett bra tillfälle att finnas på plats, svara på frågor och ta emot tips, säger Eva Lindberg.

Till henne kan invånare i de två kommunerna där polishus inte finns, komma med hittegods eller tips och anmälningar till exempel.

Kommunpolisernas uppgift är strategisk. De samlar in information och kan lägga fram förslag på insatser.

En viktig del är att skapa trygghet. Det har gjorts bland annat genom att polisen och kommunerna upprättat medborgarlöften, en överenskommelse som handlar om långsiktigt brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete. I Fagersta är ett löfte från kommunen och polisen ökad polisiär närvaro och synlighet i centrum, genom fotpatrullering varje dag eller kväll om möjlighet finns.

– Vi kämpar på för att försöka uppfylla medborgarlöftena men vi är hårt arbetsbelastade. Resurserna är inte så stora men vi försöker leva upp till det så gott vi kan, säger Petronella Hjertqvist.

Medborgarlöftena utvärderas vid årets slut.

En annan uppgift är att hålla kontakt med asylboenden.

– Det är viktigt att nytillkomna förstår att vi finns till för alla, att vi inte är som polisen kan uppfattas i deras hemländer. Sedan ingår det i vår roll att hålla information om lagar och regler, säger Eva Lindberg.

Grannsamverkan, polisvolontärer och samverkansgrupper är andra kontakter.

– Vi är länken in till polisen, vi vet vem man ska vända sig till, och en länk ut till kommunerna, säger Petronella Hjertqvist.

– Det har varit en väldigt positiv respons från kommunerna. De har varit otroligt välkomnande, säger Eva Lindberg.

Läs också: Polisen lovar att patrullera mer

Några viktiga helger för att träffa invånare är vid marknaden i Norberg, Våryran i Fagersta och marknaden i Karmansbo.

– Det är bra tillfällen att nå ett brett spann, de som kanske inte kommer när man arrangerar möten, säger Petronella Hjertqvist.

– Man kan gå runt och fråga folk om de upplever sig trygga i samhället och vad de tycker att polisen ska satsa på, utvecklar Eva Lindberg.

– Vissa saker vi gör är inte så synliga utåt men kan ha effekt i övriga samhället, säger Eva Lindberg.

Se också: "Är det enkelt att fånga tjuvar?"

Eva Lindberg och Petronella Hjertqvist är kommunpoliser.

Medborgarlöftena i sin helhet

Fagersta

Skinnskatteberg

Norberg

Mer läsning

Annons