Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tufft jobb – och låga löner

De är först in på skolan om någon skjuter vilt, vid rån och svåra trafikolyckor. Det är de lägst betalda poliserna som gör de tuffaste jobben. I snitt tjänar de 24 000 kronor i månaden.

Annons
Roger Björne med hunden Bita.

Missnöjet inom poliskåren är inte obekant – vare sig det gäller löner eller arbetsförhållanden. Förra årets löfte om en ingångslön på 24 500 kronor infriades inte och nu kokar det rejält.

– De flesta poliser du möter på stan i Västerås tjänar runt 24 000 kronor. Och det här är något som är symptomatiskt inom polisen – erfarenhet och kunskap värdesätts inte, säger Ralf Andersson, ordförande i polisfacket Västmanland.

Det är inte bara ingångslönen polisen är missnöjd med. Det finns heller ingen lovande löneutveckling, enligt Ralf Andersson.

– Det är riktigt beklämmande. Arbetsgivaren ser inte till vare sig utbildningen eller arbetets innehåll och svårighetsgrad. Många stannar på 25 000–26 000 kronor och kan ha en lön på 28 000 kronor när de pensioneras. Och allt beror på att det inte finns några pengar att fördela.

En farhåga som diskuteras inom leden är mutor.

– Vi ser de problemen på kontinenten i dag, i Spanien, Portugal och Grekland. Med en fortsatt dålig löneutveckling inom svensk polis riskerar vi att få samma utveckling här. Hur ska exempelvis en ensamstående förälder på 24 000 kronor och med två tonårsbarn klara ekonomin? Det är nära fattighetsnormen.

Trots det så lockas många unga till yrket. Ralf Andersson kan förstå det.

– Det är ett spännande yrke och har en stor bredd. Och som det ser ut i dag så är det ju bara att fylla på med nya. Problemet blir att många kompetenta lämnar. Vi har ju väldigt många unga poliser i dag och det är stor skillnad i erfarenhet på en som jobbat ett år mot en som jobbat i 15.

Men det bryr sig inte arbetsgivaren om, enligt Ralf Andersson.

– Det är viktigare hur organisationen ser ut att vara än hur det faktiskt är. Vi får bara höra att staten inte ska vara löneledande.

VLT har pratat med några poliser med olika lång erfarenhet och arbetsuppgifter:

Malin Hedfors, 29, utryckningspolis, 6,5 år i yrket. Grundlön: 24 500 kronor.

– Trafikolyckor, familjetragedier, snatterier, narkotikabrott, brott i krogmiljö, mord och självmord – jag har sett det mesta faktiskt. Och just självmord är en sak som kan etsa sig fast i minnet. Det är sorgligt och det finns alltid en historia bakom människan.

– Jobbet innebär vissa risker. Jag var med och grep mördaren på Tråddragargatan, han som dödade sitt ex, och då visste jag inte om han fortfarande var beväpnad. Andra farliga situationer är exempelvis när vi går på tågspår om någon tagit livet av sig – då hoppas man exempelvis att elen är avstängd. Men den största risken tar vi i trafiken.

– Jag blev inte polis för lönens skull utan för att jag vill hjälpa folk. Jag är stolt över mitt yrke och självklart ska det synas i lönekuvertet.

Roger Björne, 45 år, hundförare med 14 år i yrket. Grundlön: 29 900 kronor.

– På fem år har min lön stigit med 2 000 kronor – det följer inte ens inflationen. Anledningen till att jag står ut är att jag får använda mitt arbetsverktyg, hunden, i jobbet. Det känns också gott i hjärtat att leta och hitta försvunna personer. Det är bara att relatera till sig själv. Om min gamla pappa försvann i skogen skulle jag verkligen vilja att någon hittade honom.

– Jag är stolt över att kunna göra skillnad. För ett tag sedan hittade jag en 15-årig flicka som lagt sig på en tågräls. Allt slutade lyckligt och där och då struntar man fullkomligt i lönen.

– Ibland jobbar jag med risk för mitt eget liv, som hundförare är du i främsta ledet när det händer saker. Som hundförare krävs en viss stabilitet när man ensam, mitt i natten, hittar en person hängande i ett träd i skogen.

Per Authén, 57, utredare, 29 år i yrket. Grundlön: 31 400.

– Jag är kriminalinspektör och jobbar i häktesgruppen, alltså med folk som sitter häktade. Då är det åklagaren som leder utredningarna och vi följer de direktiv vi får. Vi gör allt möjligt, från att hålla förhör till att göra husrannsakningar. Vi sammanställer förundersökningsprotokoll som ska ligga till grund för åklagarens stämningsansökan och den rättsliga prövningen.

– Det är inte alltid så lätt att släppa jobbet när man går hem. Det är ett stort ansvar att ansvara för utredningar och många tidsfrister att hålla reda.

Christer Löwenborg, 46, trafikpolis, 8,5 år i yrket. Grundlön: 26 150 kronor.

– Erfarenhet borde betala sig, men så är det inte. Jag har en kollega som har jobbat i sex år, men han har sämre betalt än de som kommer nya nu. Jag anser att en utbildad trafikpolis inte borde ligga under 30 000 kronor i månaden. Christer Löwenborg har tidigare arbetat som ordningspolis, men insåg att riskerna är större när han började som trafikpolis.

Är du rädd någon gång?

– Vi försöker arbeta två och två och även om man är singelpatrull ibland tillhör man en grupp så. Vi bevakar de stora trafiknäten och det är farligare att vara på vägen än på Sigmatorget en fredag kväll, säger han.

Varför fortsätter du trots den låga lönen?

– Trivseln, bra arbetskollegor och bra arbetstider som gör att man får livet att gå ihop. Uppdraget är viktigt och jag brinner för säkerheten i trafiken, säger Christer Löwenborg.

Mer läsning

Annons