Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tullens största beslag av nätdrog från Kina

En stor knarkhärva håller på att nystas upp sedan ett kilo nätdroger beslagtagits av tullen. En man som är folkbokförd i Norberg står åtalad för tre olika fall av narkotikasmuggling. I dag inleds rättegången.

Annons

Norra länsdelen. Den 27 augusti i år gjorde tullen ett stort narkotikabeslag i Västerås. I ett paket hittades ett kilo av internetdrogen alfa-pvp. Det är ett ämne som narkotikaklassades i januari i år. Alfa-pvp är en drog som liknar amfetamin och kan ge hallucinationer.

Paketet var adresserat till en person som bor i Krylbo. Åklagaren tror inte att det är den personen som har beställt nätdrogen från Kina, utan en person som bor på samma adress. Han är folkbokförd i Norberg. Mannen har suttit häktad sedan 8 september i år och misstänks för grov narkotikasmuggling bland annat.

– Alfa-pvp är inte den vanligaste drogen. Man kan jämföra den med amfetamin i farlighet och hur den fungerar. Narkotikabrottet har på grund av mängden ett straffvärde på ett par års fängelse, säger assistentåklagare Anna Stål.

40 000 kronor som tillhör mannen har tagits i beslag. Åklagaren misstänker att det kommer från narkotikaaffärer. Pengarna hittades i en skrivbordslåda hos en släkting till mannen som bor i Västerås. Enligt släktingen var den misstänktes mål att spara ihop 200 000 kronor.

I dag inleds rättegången vid Falu tingsrätt. Huvudåtalad är mannen som är folkbokförd i Norberg. När det gäller åtalet om grov narkotikasmuggling är han den ende som är tilltalad. Den andra personen i Krylbo, som paketet var adresserat till, är inte åtalad i detta ärende, däremot är den åtalad för en rad mindre narkotikabrott, exempelvis innehav av 91 gram alfa-pvp och 216 tabletter med narkotikan flubromazolam.

Norbergsbon är, tillsammans med en man från Fagersta, och en kvinna från Norberg misstänkt för en annan narkotikasmuggling. I februari i år ska Norbergsbon och Fagerstabon ha tagit ut ett paket på posten på Bergslagsvägen i Fagersta. I paketet fanns 50 gram av det narkotikaklassade ämnet flefedron.

De fyra åtalade misstänks även för bruk och innehav av andra typer av nätdroger, som MDPBP, flubromazolam och oxazepam.

Mattias Skarp, lokalpolisområdeschef i Avesta, Hedemora och Falun, är nöjd med att fyra personer har kunnat lagföras.

– Det är positivt så klart. De här drogerna är ett jättebekymmer. De är väldigt farliga, säger Mattias Skarp.

Staffan Bergfeldt, den huvudmisstänktes försvarare, säger att hans klient nekar till smuggling av narkotika, men att han medger ringa narkotikabrott.

Åtalas för tre fall av smuggling

En man som är folkbokförd i Norberg har åtalats för tre olika fall av narkotikasmuggling.

I februari i år ska han enligt ett åtal tillsammans med två andra misstänkta ha beställt och tagit ut 50 gram flefedron på posten i Fagersta.

Den 27 augusti i år beslagtog tullen 1 002 gram av nätdrogen alfa-pvp i Västerås. Narkotikan var beställd från Kina och skulle skickas till en adress i Krylbo där den huvudmisstänkte bor. Han misstänks för grov narkotikasmuggling. Beslaget är det största som tullen har gjort av denna drog i Sverige i år. Tullverket har i år beslagtagit totalt 2 335 gram alfa-pvp.

Den 31 augusti beställde den huvudmisstänkte, enligt annat åtal, 300 gram alfa-pvp. Detta paket tog tullen i beslag den 12 september i Stockholm.

Mer läsning

Annons