Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turné till fots i norra länsdelen

Trubadur på turné till fots för välgörenhet - kommer till Fagersta och Norberg.

Annons
Stiko Per Larsson har färdats hundratals mil med sin gitarr på ryggen.

Han går under namnet Stiko Per Larsson och han vandrar vägarna genom landet med sin gitarr. Nu når han Söderbärke, Fagersta och Norberg där han bjuder till konsert i förmån för välgörenhet.

De senaste tio åren har han varje vår gett sig ut på en musikalisk turné där han enbart färdas till fots. Under ungefär en månads tid så kan man se Stiko Per Larsson traska längs vägarna, eller på konserter i orterna som han promenerar igenom.

Årets turné startade i Sundsvall den 2 maj och på lördag den 4 juni så når Stiko Per Söderbärke där han under kvällen bjuder in till sin spelning. De två efterföljande dagarna så kommer han att spela i Fagersta och sedan i Norberg.

– Jag hoppas verkligen att folk letar sig dit och vill lyssna på mina sånger och berättelser om min upplevelser på vägarna, säger Stiko Per Larsson.

I snitt färdas han varje dag 2,5 till 3 mil till fots i en hastighet på 6 kilometer i timmen. Men trots de många hårda timmarna han vandrar på vägarna så skulle han inte vilja byta ut det mot en bil.

– Det är ett fantastiskt sätt att resa. Man får tid att verkligen ta in områdena man färdas igenom. Alla olika dialekter, seder och människor som man stöter på längs vägen, säger han.

Men trots att han gjort dessa vandringsturnéer i tio år nu så är årets turné väldigt speciell. Det här nämligen första gången som han gör denna resa som pappa. I augusti förra året föddes hans och sambon Linas första barn.

– Det är lite skillnad med familj. Förr var det bara jag som brydde mig att jag var borta, så nu är det betydligt jobbigare. Men man får påminna sig att det är för en god sak, säger Stiko Per Larsson.

Under resan samlar han nämligen in pengar till välgörenhetsorganisationen SOS Barnbyar.

– Insamlingen går till Ukraina, ett land med utbredd fattigdom och social otrygghet. Missbruk av alkohol och droger, HIV-spridning och dålig folkhälsa är exempel på faktorer som bidrar till att många föräldrar inte kan ta hand om sina barn, säger Stiko Per Larsson.

Sedan han 2012 började samla in pengar åt hjälporganisationen så har han skramlat ihop omkring 700 000 kronor och i år hoppas han att miljongränsen ska nås. Just nu saknas omkring 100 000 kronor för att målet ska uppnås.

Slutdestinationen i Leksand når han enligt planerna den 11 juni och kommer avsluta årets turné med en sista konsert. När det hela är färdigt är det första han kommer göra självklart.

– Jag ska krama min familj och sätta mig ner för att bara njuta av att vara färdig med den här resan, säger Stiko Per Larsson.

Konserterna i närområdet

Söderbärke

Datum: Lördag 4 juni.

Plats: Söderbärkeparken.

Fagersta

Datum: Söndag 5 juni.

Plats: Västanfors Hembygdsgård.

Norberg

Datum: Måndag 6 juni.

Plats: Abrahamsgården.

Konserterna är gratis men de som närvarar konserterna är välkomna att lämna donationer. Pengarna som samlas in går till SOS Barnbyar.

Annons