Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusen rosor i järn ska hedra offren

Terrorattentatet på Utöya skakade Norge och världen. Tre år senare med 1000 järnrosor av 900 smeder från 30 olika länder är Norbergssmeden Tobbe Malms konstprojekt i full gång för att kunna ta plats i Oslo.

Annons
Vill hedra offren. Norbergssmeden Tobbe Malm startade konstprojektet ”Jernrosen” för att hedra dödsoffren på Utöya. Idag har de samlat in nära 1000 järnrosor från över 900 smeder världen över.

Den 22 juli för snart tre år sedan är en dag som vi aldrig kommer att glömma. Dagen då 69 människor, främst ungdomar, fick sätta livet till när högerextremisten Anders Behring Breivik öppnade eld. Då familjer berövades på sina barn, kusiner, vänner och skolkamrater.

Tobbe Malm, 54 år, flyttade från Norberg till Oslo 2008. Näst intill hela sittliv har han ämnat åt konsten, men på 90-talet växte intresset för konstsmidet fram. Väl i Oslo fick han chansen att ta över en smedja från en bekant för att fortsätta sin verksamhet. Han minns katastrofen i Oslo som om det vore i går.

– Vi var på väg till en smidesfestival när vi fick höra om katastrofen på nyheterna. Det var fruktansvärt, man kunde inte förstå vad det var som hänt, säger han.

Dagen efter katastrofen prydde röda rosor hela Norges gator, som befolkningen lagt för att hedra de liv som så drastiskt hade slocknat. De så kallade rostågen inspirerade honom, och idén föddes om att göra ett monument till deras ära som aldrig skulle försvinna. Något som skulle symbolisera den solidaritet och kärlek som visades av folket.

– Jag fick idén av att skapa den eviga rosen som aldrig skulle vissna. Det här är en dag vi aldrig får glömma, förklarar han.

Genom en Facebookgrupp lade Tobbe Malm fram sin vision om monumentet. Tack vare internationella kontakter med smeder världen över spreds projektet och fick otrolig respons.

– Idag har vi fått in nära 1000 järnrosor. Det är över 900 smeder inblandade från 30 olika länder, berättar han.

Men det är inte endast titulerade smeder som varit med och skapat konstverket. Tobbe Malm berättar att de bjudit in offrens familjer som fått hjälp att smida sina egna rosor till konstverket.

– Jag har haft otroliga möten med drabbade människor. Det är så mycket känslor inblandade, vi skrattar, gråter, känner glädje och är förbannade om vart annat, menar han.

En detalj som berört honom särskilt var när han besökte Utöya på årsdagen för attentatet. Längs den fruktade kärleksstigen, en stig där ungdomarna desperat försökte gömma sig för gärningsmannen, låg ett ensamt litet rosblad belyst av solens strålar. Plötsligt flög en liten fågel från träden och satte sig bredvid.

– Det var så symboliskt och berörande. För att inte nämna blickarna hos föräldrar som försöker förstå vad det är som hänt deras barn, säger han.

Nu har plasten för konstverket ”Jernrosen” spikats. Oslo kommun ska få den som gåva, och den ska ta plats i Stensparken i centrala Oslo. Tobbe Malm skissar nu på den slutgiltiga utformningen, och har även planer på att göra organiska bänkar från den komposterade jorden av rosorna från rostågen. Jernrosen beräknas vara på plats nästa år.

Mer läsning

Annons