Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Brakeless gasar för gemenskap

Brakeless Mc i Ängelsberg står upp mot rasism och våld.

Annons

Brakeless Mc gasar på för det de tror på – antirasism och icke-våld. Men mc-åkning är fortfarande mest förknippat med kriminalitet, berättar medlemmar ur Brakeless.

Ända sedan starten 1995 har Ängelsbergsklubben Brakeless Mc stått upp mot rasism och våld.

– Det har varit vår grund hela tiden, säger Mattias Fröjd, kassör i Brakeless Mc.

De flesta som inte kör själva har negativa associationer till motorcykelåkande, till exempel till Hells Angels och Bandidos, berättar han.

– Det första människor tänker på är busar och kriminella mc-gäng. Folk tittar snett på en för att man kör motorcykel, även om det blivit bättre med åren, säger Mattias Fröjd och förklarar att sådana fördomar är anledningen till att Brakeless fäster stor vikt vid antirasism och icke-våld.

Något som är vanligt men som däremot inte får stor uppmärksamhet bland utomstående är mc-klubbars samhällsengagemang, berättar Mattias Fröjd.

– Just nu är det lite vilande på grund av att många i klubben fått barn, men vi har alltid varit med vid olika manifestationer. Ofta har det blivit någon form av insamlingar vid större händelser. Inom hojkulturen är det vanligt att ha körningar och samla pengar till välgörenhet. Tyvärr är det inte så känt bland vanligt folk att mc-klubbar gör sådant här.

Från slutet av maj fram till september är högsäsong och tillfällena är många för den som vill lufta hojen: Varje onsdag ses medlemmarna och avverkar 15-20 mil tillsammans – mest runtom i länet och södra Dalarna.

Brakeless anordnar dessutom en årlig endagsutflykt vid pingst och även längre strapatser med tre dagars övernattning på Kristi himmelsfärd. I år gick den turen till Stockholms skärgård.

– Vi har jätteroligt när vi ses och har blivit ett sammansvetsat gäng, säger Fagerstabon Lena Andersson, medlem i Brakeless.

Klubben har även midsommarfester och julbord – evenemang som är öppna för allmänheten.

– Det är gemenskapen man är ute efter och jag är med på det mesta, säger Leif Johansson, som bor i Bromma men som har fritidshus i Västerfärnebo.

Han kör 1 500 mil per år och bekräftar att det är relativt mycket. Men han understryker också att friheten på vägarna är ”helt underbar”.

– Jag väljer ofta småvägar för att få känna känslan och närheten till naturen.

Mc-åkning är ett bra sätt att komma nära naturen, tycker Lars Persson, som varit knutte i närmare 40 år.

– Det är en underbar njutning med alla dofter den här årstiden, när alla börjar bli aktiva ute. Man känner doften av grillar, nyklippt gräs och bönder som gödslar.

Ängelsbergsbon Ingrid Hammarstedt stämmer in.

– Man njuter av frihetskänslan och på våren känner man dofterna av syren och liljekonvalj.

– Sedan är det kick att dra på lite också, tillägger hon.