Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Fler lodjur - men färre vargar i länet

Fler lodjur men färre vargar. Länsstyrelsen har undersökt vilka rovdjur vi har i vårt län och vart de har sina revir i sin årliga rovdjursrapport.

Annons
Ensamt lodjur vid doftstation i Sala kommun.

Länsstyrelsen i Västmanland har avslutat sin preliminära inventering om hur många rovdjur vi har i länet och vart de har sina revir.

Enligt rapporten uppskattar länsstyrelsen att Västmanland har fått en knapp ökning med lodjur i länet jämfört med förra säsongen. Det fanns då sex lodjursföryngringar mot sju stycken som påträffats i Västmanland, Bland annat finns en lodjursfamilj i Tängsta. Under inventeringen hittades också två påkörda lodjursungar.

För vargens del hittades sex vargrevir och fyra vargföryngringar förra säsongen. Men i år har den minskat något till fem revir och tre föryngringar. Även en död varg hittades och även en död vargunge.

– Tre vargar blev påkörda förra året så vargarna har gått ner men generellt så mår djuren bra, säger Daniel Mallwitz, vilthandläggare på länsstyrelsen i länet.

Allmänheten kan också rapportera in egna observationer av rovdjur via Skandobs på nätet men också som en applikation till telefon. Totalt rapporterades omkring 300 observationer in förra säsongen.

– Det hjälper verkligen vårt arbete om folk ser något och rapporterar in till oss, speciellt om någon ser djurspår i snön. Det är superintressant, säger Daniel Mallwitz.

Lodjurshona med ungar i Hälleskogsbrännan.
Lodjursspår.
Lodjursungar i Hälleskogsbrännan.

Mer läsning