Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Gräsbrand nära hus - brinner kraftigt

Stort område brinner nära Otikorset. UPPDATERING 22.00

Annons
En brandman och två bybor håller

Strax före klockan 15 kom ett larm om en gräsbrand i närheten av Otikorset. Det brinner enligt larmet ungefär tio meter ifrån en villa.

UPPDATERING 18.51

Räddningsledaren Daniel Lundin berättar:

- Det fortgår alltjämnt. Det är flera små bränder under en lång sträcka.

Lundin bedömer att det pyr eller brinner från Seco Tools och upp ända mot kommungränsen till Skinnskatteberg.

- Vi kommer att vara kvar ett antal timmar men jag bedömer ändå att läget är under kontroll.

Räddningstjänsten arbetade på kvällen med fyrhjulingar och sexhjulingar på grund av den oländiga terrängen i närheten av järnvägen.

- Det är svårt att komma åt att dra flera hundra meter slang, säger Lundin.

Räddningstjänsten har utöver heltid- och deltidsstyrkan i Fagersta begärt in förstärkning från Avesta och Norberg - samt extra personal från Fagersta, Norberg och Avesta.

- Det är en så oerhört lång sträcka som brinner, säger Lundin.

Enligt tidiga uppgifter brinner det kraftigt på fyra platser i ett område som sträcker sig över flera hundra meter. Det ryker mycket i området.

Tågtrafiken är för närvarande avstängd mellan Fagersta och Skinnskatteberg på grund av branden. Tåg 18117 mot Karlstad är nu inställt och buss ersätter. Det är oklart hur länge tågtrafiken kommer att drabbas av gräsbranden.

Branden bekämpas av deltid- och heltidsstyrkorna i Fagersta, deltidsstyrkan i Norberg samt en tankbil från Avesta.

Enligt polisens länskommunikationscentral så är branden vid kvart över fem under kontroll. Räddningstjänsten ska inte behöva kalla in ytterligare styrkor.

- Räddningstjänsten jobbar på med befintliga resurser, säger Magnus Wall, LKC-befäl.

- Rent polisiärt så har vi avslutat vårat arbete och det ska inte vara några människor i fara, trafiken flyter på som vanligt, fortsätter han.

Polisen spärrade under en tid av 66:an i riktning mot Fagersta.

UPPDATERING 21:16

Branden är under kontroll och räddningstjänsten arbetar systematiskt med att släcka utmed sträckan och kommer snart att kunna påbörja eftersläckningsarbetet.

- Vi blir kvar ett par timmar till, säger räddningsledaren Daniel Lundin som uppger att man inte ser att det finns någon större spridningsrisk av branden.

UPPDATERING 22:00

Spridningsrisken är nu över menar Daniel Lundin och berättar att det kommer att finnas räddningsmanskap kvar på plats hela natten.

–Det har varit många frivilliga som har varit med och hjälp till i släckningsarbetet och det är vi så klart mycket tacksamma för, säger räddningsledaren Daniel Lundin.

– Vi är bara här på semester hos mina föräldrar. Vi har mellan hållt brandgatan vid Oti och Eskiln på väg upp mot området Hedkärra, berättar Therese Nordfeldt.

Mer läsning