Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Ny utställning i Skulpturparken

Skulpturparken i Ängelsberg drivs av en liten ideell förening. Varje år arbetar de med fylla parken i Ängelsberg med verk skapade av konstnärer från olika delar av landet.

Annons
Björn Engström är en av konstnärerna som ställer ut i Skulpturparken i år.

Se också: Vernissage i Ängelsberg 

Bara några meter ifrån Engelsbergs bruk ligger Skulpturparken. En skogspromenad som årligen fylls av konstverk och har som mål att så många som möjligt ska besöka parken i Ängelsberg.

Erik Gurenwatch som är ordförande för föreningen har berättat att de vill bidra till en växande trend inom livsmedelskonsumtion. Och visa att närproducerat inte bara handlar om ekologiska odlingar och matproduktion.

Två av de få besökarna, under tiden som Fagersta-Posten är på plats, vid Skulpturparken är Kennet Laahkonen och sonen Nelson Linde. Minst en gång i veckan brukar de besöka parken i Ängelsberg. Dels för att titta på konsten, dels för att njuta av naturen.

– Nelson springer så mycket, så jag vet inte hur mycket konst han hinner se. Men det är en fin skogspromenad, och han gillar att mata änderna, säger Kennet Laahkonen.

Läs också:  Nytt närproducerat när konst visas upp

En av de konstnärer som ställer ut i Skulpturparken är Gun Haglund. Hon beskriver sina konstverk som färgglada. Och att hennes främsta uttrycksmedel är färg och lera.

– Efter bränning målar och patinerar jag objekten med det jag för tillfället behöver för att förstärka uttrycket, säger hon.

Konstnären Björn Engström ställer också ut i parken. Han blev tillfrågad av föreningen om han ville ställa ut sina skulpturer.

– Det var självklart att säga ja. Jag tycker det är väldigt roligt att få medverka i denna fina miljö, säger han.

Den här dagen hade Nelson Linde bestämt sig för sovmorgon. Vilket pappa Kennet uppskattar. Annars brukar det bli tidiga morgnar och ofta ett besök vid Skulpturparken. Kenneth berättar att många personer brukar vara där för att titta på konsten.

– De har nog också tagit sovmorgon i dag. Men sen tror jag de kommer hit.

Kennet själv gillar vissa av konstverken, medan han inte förstår sig på andra utav dem. Men han tycker ordförande Erik Gurenwatch har en bra tanke med lyfta fram en ny variant av närproducerat.

– Det är nytänkande. Även om man inte gillar konst så brukar det vara uppskattat att bara ta en skogspromenad, säger Kennet.

Björn Engströms skulpturer heter Hemma och Hon Han. Båda konstverken symboliserar saker som är viktiga för honom själv. Hemma försöker beskriva känslan av att få vara trygg och kunna vila, ha ett hem och få finnas i ett sammanhang.

– Det är väldigt många som längtar hem men världsläget gör det omöjligt att återvända utan i stället tvingas man på flykt med enorma folkvandringar till följd, säger Björn Engström.

Hon Han är en symbol för kärlek. Och mellanrummet mellan dem har en speciell betydelse.

– Det är som är det viktiga för där finns det förhoppningsvis kärlek som vibrerar, säger Björn Engström.

Läs vidare:  Skulptur tillägnades utsatta kvinnor

Mer läsning