Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Så påverkas Fagersta och Norberg av regeringens budget

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) besökte Fagersta för att prata om regeringens budget.

Annons

Regeringens budgetproposition innebär bland annat 10 miljarder kronor i tillskott till kommuner och landsting 2017. Det blir, om budgeten går igenom, 31,3 miljoner kronor till Fagersta.

- Det i sig ger oss möjlighet att stärka våran verksamhet och tillsätta personer där det behövs. Men även att bygga ut våra verksamheter, säger kommunalrådet Marino Wallsten (S).

Hade ni hoppats på mer pengar?

- Det behövs alltid mer, men de här pengarna var inget vi hade räknat med för ett eller två år sedan. Det här ger oss möjlighet att göra särskilt riktade insatser.

Norberg får enligt budgeten 20,2 miljoner kronor nästa år.

- Det ger oss bra förutsättningar för oss att klara det här: både att behålla personal som vi anställt och för att kunna göra satsningar i framtiden som är nödvändiga, säger Johanna Odö (S), vikariernade kommunalråd i Norberg.

Civilministern stannade alltså till i Fagersta på väg mellan Borlänge och Västerås under tisdagen – för att prata om budgeten.

- Fagersta är en ganska representativ kommun för hur det ser ut i Sverige. Och det är viktigt att vi inte bara har ett storstadsperspektiv, säger han.

Fagersta och Norberg är två kommuner som tagit stort ansvar i flyktingfrågan. Hade det inte behövts mer pengar i till exempel de här kommunerna?

- Vi har riktat resursfördelningen så att de kommuner som har tagit störst ansvar också får störst del av pengarna och det är nödvändigt för det är några kommuner som har tagit ett jätteansvar.

Den borgerliga oppositionen kritiserade på tisdagen budgeten för att ha en brist på reformer och för att vara dåligt finansierad.

- Regeringen lånar pengar när den istället skulle kunna spara pengar detta år, säger Ulf Kristersson (M), ekonomisk-politisk talesperson, till Dagens Nyheter.

Stora satsningar men också höjda skatter

Regeringen presenterade i budgeten förslag på 23,6 miljarder.

Den största satsningen är tio miljarder 2017 till kommuner och landsting.

Budgeten innebär också bland annat en satsning på yrkesvux, med en fördubbling av antalet platser.

3,5 miljarder läggs på flyktingar och integration. Regeringen vill satsa mer på tidiga insatser för asylsökande.

För att finansiera satsningarna blir det bland annat en höjd alkoholskatt (priset för en bag-in-box höjs med fyra kronor; en flaska starköl skulle bli cirka 25 öre dyrare). Det väntas även en höjning av energiskatten på el, med 4,2 öre per kWh.