Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Spår av spöken på Norrby teater

Bergslagens egna spökjägare gör vad de kan för att dokumentera det övernaturliga. "Det man vill är att få en fullt synlig skepnad på bild eller film", säger Martin Larsson.

Annons

Fagersta. Martin, Erika, Christin och Johan är fyra vänner från Fagersta och Norberg. De delar ett lite speciellt intresse – spöken.

– Jag har alltid varit intresserad av det övernaturliga, man har upplevt och känt saker. Sen är jag skräckfilmsfantast också, det hänger väl ihop, säger Christin Vestling.

2013 började vännerna strukturera sitt intresse. De bildade ”Bergslagens paranormal investigations society” och satte snart i gång att leta efter spöken på fritiden.

– Man letar efter det man inte kan förklara och försöker få det film, säger Johan Andersson.

– Vi tar det här seriöst. Men det är också viktigt att det är kul, att man ska njuta av det man gör, tillägger Martin Larsson.

Alla fyra vänner tror på spöken. Även om det inte alltid har varit så för dem alla.

– Jag var skeptisk från början, säger Erika Vestling.

Och att det finns många som inte tror på det paranormala är de såklart mycket medvetna om.

– Det finns ofantligt många skeptiker, säger Christin.

Tror ni att skeptikerna kan vinnas över?– Det är nog från person till person. Är man skeptisk och inte har varit med om något personligen, tror jag inte att vi kan övertyga dem, säger Martin Larsson.

Under fjolåret gjorde sällskapet sina första undersökningar. Norrby teater, Erikas hus i Norberg och Vita Magasinet i Fagersta har bland annat varit under luppen.

Nu söker de efter fler uppdrag i norra länsdelen.

– Vi tar oss an vilken uppgift som helst, säger Martin Larsson.

När spökjägarna ger sig ut kommer de knappast tomhänta. De har en mängd prylar med sig som ska avslöja spökena. Det är filmkameror, apparater som känner av vibrationer, ljudupptagare, elektriska mätare med mera.

Spökjägarna påpekar att de gör noggranna undersökningar och försöker att inte dra förhastade slutsatser.

– Vi kollar alltid upp om det finns naturliga orsaker först innan vi säger att det är ett spöke. Man kan aldrig veta. Det kan ju vara ventilationen eller att det knarar i golvet, någon tröskel och så, säger Martin Larsson.

Har ni fått någon bra bild på ett spöke?

– Nej, inte som vi är säkra på. Majoriteten av det vi funnit är ljudfenomen, fotsteg och sånt som vi inte kan förklara, säger Martin Larsson.

Har ni hittat tecken på spöken här i Bergslagen?

-Javisst, det tycker jag. Den platsen vi har hittat bäst bevis på är Norrby teater, säger han.

På Norrby teater har bland annat deras vibrationsalarm oförklarligt gått i gång. Dessutom har röstfenomen snappats upp och så kallade orber fångats på bild, det vill säga energifält som ser ut som små ljusklot.

– Det kan vara ett spöke, en ande som visar sig, säger Martin Larsson.

Läs också: TV: Prylarna som spökjägare behöver

Mer läsning