Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två år efter valet: De klarar sex av tio löften

S-kommentarer om avbockade vallöften - och de som inte gått i mål.

Annons
Efter två år. Några av Fagerstas ledande socialdemokrater: Sune Andersson, Eleonor Wikman, Niclas Bergström, Ola Wahlsten och Marino Wallsten.

FP har valt ut tio av Socialdemokraternas vallöften från 2014 för att se hur det går med utfästelserna. Sex av dem får ses som avklarade. Fyra är inte genomförda än – efter två år av mandatperioden.

Läs mer: Löften som inte genomförts

Fyra av de sex avklarade löftena är direkt kopplade till skolan, på olika nivåer.

– Att vi har kunnat genomföra så många satsningar inom skolområdet vill jag framhålla. Det känns riktigt bra, säger kommunalrådet Marino Wallsten (S).

Samtidigt hamnar två av de fyra ej genomförda löftena inom vård- och omsorgsområdet.

– Det känns som vi har att göra här. Fokus för äldreomsorgens del har varit mycket på utbyggnad av verksamheten, med diskussionen om att få till stånd ett nytt demensboende, säger Wallsten och fortsätter:

– Det är svårt att sia om vi kommer att kunna leva upp till de 47 traineeplatserna. Men vi har ändå lyckats med ramförstärkningar. Vi får se vad det leder till.

Eleonor Wikman (S), kommunfullmäktiges ordförande, är även hon mindre nöjd med resultatet inom äldreomsorgen så långt i mandatperioden:

– Det har tagit rätt så lång tid för det nya äldreboendet och det finns fortfarande inget beslut. Men förhoppningsvis blir det beslut nu under hösten.

Överlag är ändå Wikman nöjd med vad den politiska majoriteten har gjort så här långt.

– Jag tycker vi har åstadkommit mycket och att vi har lyckats bra.

Läs mer: Löften som gått i mål

Tre av de avklarade vallöftena har möjliggjorts helt eller delvis tack vare riktade statliga medel. De har alltså genomförts med den S-ledda regeringen i ryggen.

– Möjligheterna som de extra resurserna medför har varit till nytta för oss. Det är något som öppnar upp för satsningar på något annat i kommunen, säger Wallsten.

På flera andra sätt har omvärldsfaktorer kraftigt påverkat Fagersta under de här två åren.

– Förutsättningarna i kommunen har ändrats sedan 2014, ekonomiska såväl som demografiska. Vi hade exempelvis en flyktingkris förra året som skapade en helt annan situation än vi var beredda på, säger Wallsten.

Bland vallöften och viktiga S-frågor som inte nämns i FP:s genomgång här till höger finns saker som har nått till beslut – och sådant som inte är i mål.

– Vi har inte riktigt fått till stånd att ta bort de delade turerna. Vi har genomfört en provverksamhet men det återstår att se hur vi ska göra för att ta bort det. Det är en ganska stor utmaning, säger Wallsten.

Andra viktiga frågor ligger betydligt närmare ett förverkligande:

– Vi har ett inriktningsbeslut på att införa heltid som norm 1 januari 2017.

Läs mer: I Skinnskatteberg tog det stopp när reporter sökte svar

Annons