Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyra fick änglahjälp för att klara vardagen

Fagerstatjejen Tyra Jobark överlevde dödskraschen men blev förlamad. Nu har hon fått hjälp av tv-produktionen Sofias änglar.

Annons
TV-programmet Sofias änglar har hjälpt 12-åriga Tyra Jobark till en lättare vardag efter bilolyckan som gjorde henne förlamad. Här är hon illsammans med tv-teamet, pappa Daniel och hans sambo Denise samt bröderna Liam och Melwin.

Bilen, som 12-åriga Tyra Jobark befann sig i, frontalkrockade med en mötande större hästtransport på E 18 mellan Västerås och Enköping i höjd med Irsta i slutet av maj förra året.

Hennes styvpappa och mamma omkom direkt i krocken. Med i bilen var även Tyras lillebror Dorian som lyckligtvis klarade sig från fysiska skador.

Tyra däremot fördes akut till Akademiska sjukhuset i Uppsala för livshotande skador. Under 1,5 månad vårdades hon på sjukhus.

I dag sitter Tyra i rullstol och är förlamad från midjan och ner. Efter olyckan flyttade hon till sin pappa Daniel Jobark i Nynäshamn från att växelvis bott i Fagersta hos sin mamma och styvfar.

I samband med bilolyckan fick Tyra genomgå diverse undersökningar. Vid en röntgenundersökning upptäckte läkarna en hjärntumör på lillhjärnan.

– Den är bortopererad nu och vi har fått svar på att den var godartad. Den här tjejen ska aldrig behöva utstå nå mer skit, inte ens en p-böter. Men hon är tuff och stark. Och snart får hon börja rida igen som hon älskar, säger Daniel Jobark.

Med fler barn i huset och Tyra dessutom i rullstol behövdes hemmet anpassas därefter. Tv-programmet Sofias änglar fick höra talas om familjens situation och beslutade att hjälpa dem med renovering och att handikappanpassa hemmet för att Tyra ska kunna få en så lättsam vardag som möjligt.

Programledaren Sofia Wistam och hantverkarna Johnnie Krigström och Mattias Särnholm hjälper familjer som på något vis har haft hårda motgångar i livet eller drabbats av stora förändringar.

Trion ordnar bland annat med handikappanpassning, sjukrum, avlastning eller att göra klart renoveringar som fastnat på grund av sjukdom eller sorg. De hjälper också till med annat som kan göra vardagen lite lättare när man har annat som tar upp all tid.

– Jag har jobbat med teve i 25 år och har gjort alla möjliga typer av program. Men just Sofias änglar är unikt i sig att man faktiskt får hjälpa människor på riktigt. Det är inte bara ett tv-program som kommer och går. Hela teamet som är där jobbar lite extra och det blir mycket hjärta, säger Sofia Wistam och fortsätter:

– Tyra är så häftig som person, så stark, driven och har en framtidsanda utöver denna värld. Det var hon som stärkte oss!

Vad betydde det för er att få hjälp av Sofias änglar?

– Den här hjälpen vi fick av dem hade vi aldrig fått på annat sätt. Vi har sparat så mycket tid och ork på att slippa krångla med kommun eller annat byråkratiskt. De har gjort ett fantastiskt jobb och teamet var helt otroligt. Vi är verkligen tacksamma för allt, säger Daniel Jobark.

På måndag sänds programmet i Kanal 5 där tittarna får följa familjen genom tårar och skratt, hur badrum, kök och sovrum förvandlas till en plats där Tyra kan få vara den självständiga tonårstjejen hon är. I programmet får vi även se Tyras möte med sin stora idol, ryttaren Malin Baryard.

Här kan du se ett klipp från programmet.

Tv-programmet Sofias änglar

I Sofias änglar använder de sina olika kunskaper för att hjälpa familjer med sina hem och praktikaliteter som kommit på undantag när en sjuk familjemedlem, olyckor eller annat kommit i vägen för det liv man egentligen hade tänkt sig.

De hjälper bland annat till med handikappanpassning, sjukrum, avlastning eller att göra klart renoveringar som fastnat på grund av sjukdom eller sorg.

På måndag är det säsongspremiär. Programmet sänds i Kanal 5.

Mer läsning

Annons