Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulrika fick samtal från databedragare

Bedrägeribrotten ökar enligt polisen. Ulrika Ejderklint i Fagersta är en av dem som utsatts, men hon genomskådade de misstänkta bedragarna.

Annons

Fagersta. Fagerstabon Ulrika Ejderklint fick flera telefonsamtal från personer som ville ta kontroll över hennes dator. Hon tyckte det lät skumt och gjorde inte som de ville. Polisen i Fagersta uppger att flera liknande fall anmälts.

Det ringde från ett okänt nummer till Ulrika Ejderklints telefon i början av förra veckan. I luren var en man som talade engelska med indisk brytning och uppgav att han var från Microsoft.

–Han sade att vi hade virus på vår dator, att han hade sett det och ville hjälpa oss, säger hon.

Ulrika Ejderklint hade inte märkt av några dataproblem. Hon fick en känsla av att det var skumt men hänvisade i alla fall vidare till sin man.

Han fick två samtal som han tror kom från samma ställe, men den som ringt upp lade på fort.

Senare i veckan fick Ulrika fler samtal i samma ärende, fast från andra personer som talade engelska med indisk brytning. Hon var nu övertygad om att de försökte luras, men hon bestämde sig för att spela med.

–Jag var intresserad av vart det skulle ta vägen, säger hon.

Utan någon dator framför sig låtsades hon följa en massa instruktioner. Till slut insåg hon att det gick ut på att personen i luren ville ta kontroll över hennes dator med hjälp av fjärrstyrning.

Hon sade att hon trodde att det var bedrägeri de höll på med och att det var förkastligt.

Personen i luren försvarade sig, blev upprörd och lade slutligen på luren, berättar hon.

Läs mer i fredagens tidning.

Mer läsning

Annons