Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung kille skolkade från skolan – i två år

På fyra terminer har Norbergseleven bara varit i skolan vid enstaka tillfällen. I stället för att gå till skolan har den unge killen ägnat sig åt att spela dataspel. Alarmerande, tycker pojkens anhöriga som anmält ärendet till Skolinspektionen.

Annons

NORBERG. Det råder skolplikt i Sverige och enligt skollagen har alla elever rätt till undervisning. Men enligt en anmälan har en ung Norbergskille skolvägrat och uteblivit från lektioner i två års tid.

Anhöriga till pojken skriver i en anmälan till Skolinspektionen att han bara har gått till skolan vid enstaka tillfällen och att han inte har fått någon undervisning alls under den här tiden. Därmed har den unge killen också missat den sociala gemenskap som medföljer en vanlig skolgång.

Situationen beskrivs som allvarlig. Han sitter hemma ensam och spelar dator om dagarna och enligt anmälan är pojkens läs- och skrivkunnigheter är bristfälliga.

Norbergs kommun har nu fått i uppdrag av Skolinspektionen att förklara hur det kan ha blivit som det har blivit.

Ingela Andersson, skolchef, bekräftar att hon har tagit del av anmälan. Hon berättar att kommunen ska skicka ett svar till Skolinspektionen senast den 22 februari.

Vad har skolan vidtagit för åtgärder i det här fallet? – Det har vidtagits massor av åtgärder, men jag vill inte kommentera det i nuläget.

Är det rimligt att en elev uteblir från undervisningen under så lång tid? – Jag vill inte gå in närmare på det här eftersom det rör sig om ett individärende. Jag kan inte säga något mer just nu.

ANNA LILJEMALM

Mer läsning

Annons