Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga småstadsbor sexdebuterar tidigt

I Norberg har ungdomarna sex första gången tidigare än ungdomarna i till exempel Västerås. Bland annat har nästan två av tre flickor i årskurs nio i Norberg haft samlag.

Annons

Norberg. Enligt statistik från landstinget har ungdomarna i länets mindre orter ofta samlag tidigare än i de större orterna. Men det är svårt att på rak arm säga vad det beror på, menar Madeleine Åkerlind och Ann Lundberg på ungdomsmottagningen.

Unga norbergare är tidiga med sexdebuten, enligt statistik som Landstinget Västmanland sammanställt för 2010. Av ortens sjundeklassare, alltså 13-14-åringar, har 22 procent av flickorna och 14 procent av pojkarna i Norberg haft samlag. I Västerås är motsvarande siffror 7 respektive 10 procent.

–Enligt lagen ska ungdomar inte ha samlag före de är 15 år. När de kommer till oss och vill ha p-piller, då vill vi alltid att föräldrarna är med i samtalet. Vi diskuterar med ungdomen och föräldrarna om 15-årslagen och p-pilleranvändning. Det är bra att de vänder sig till oss och vill skydda sig, säger barnmorskan Ann Lundberg.

Även i årskurs nio utmärker sig norbergarna. Bland ortens 15-16-åringar har 60 procent av tjejerna haft samlag och 53 procent av killarna. Västeråssiffrorna är 38 respektive 39 procent.

Läs mer i onsdagens tidning.

Mer läsning

Annons