Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomars dataspelsvanor granskade

Dubbelt så vanligt med symptom för ADHD, depression och ångest för någon som är beroende. En ny studie har undersökt ungdomars dataspelsvanor, och det är åtta gånger mer troligt att en pojke är beroende än en flicka.

Annons

Ungdomars psykiska hälsa kopplat till dataspel. Det har doktorand Sofia Vadlin undersökt.

– Någon som spelar för mycket dataspel kan vara en kommande diagnos och jag vill veta om någon kan bli frisk eller få större begär av det, säger hon.

Studien jämför två urvalsgrupper, dels en grupp ungdomar från BUP, dels från landstingets forskningsprojekt SALVE, som undersöker länets ungdomar födda 1997 och 1999. Den studien ska pågå i 20 års tid. Över tid kan forskningen se hur någons begär har förändrats.

– På samma sätt som det inte går att vara deprimerad om man inte är nedstämd kan man inte vara beroende utan att ha ett begär, säger Sofia Vadlin.

Ungdomarna fick själva bedöma sitt datorspelande, där en av tio säger att det är ett problem. I snitt spelade ungdomarna dator nästan 16 timmar i vecka, där killarna spelade 29 timmar och tjejerna 5 timmar i veckan.

– Det är intressant att se när spelandet tar av var-dagen i stället för att ge den. Men det är även viktigt att se andra psykiatriska aspekter och inte låsa in sig vid en tolkning, konstaterar Sofia Vadlin.Joakim Zakariasen

Annons