Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unik brandnatur skyddas i reservat

Sällsynta arter och miljöer ska skyddas och minnet av den stora skogsbranden bevaras. Det är därför som Hälleskogsbrännan, ett naturreservat i skogsbrandsområdet, nu bildas formellt.

Annons
Svedjenävan är en av de mycket ovanliga växter som kan komma att trivas i Hälleskogsbrännan.

Med sina 6400 hektar är Hälleskogsbrännan ett av Syd- och Mellansveriges största naturreservat och med sin eldhärjade natur unik i Norden.

– Ett så här stort område av sammanhängande och orörd skog som brunnit finns inte i hela Nord-Europa, säger Mårten Berglind.

Han jobbar på länsstyrelsen i Västmanland där beslutet om bildandet av Hälleskogsbrännan har fattats.

Processen med att omvandla 6400 hektar av de 14000 hektar skog som brann förra sommaren till ett naturreservat påbörjades kort efter det att skogsbrandskrisen var över.

Tidigt stod det klart att elden lämnat efter sig en miljö som saknar motstycke i Sverige och som skulle bli viktig för djur och växter, men också för forskare.

Mårten Berglind beskriver arbetet med att få till reservatet som både invecklat och ovanligt snabbt hanterat.

– Det är väldigt många markägare som varit inblandade i bildandet av reservatet. För många av dem har det här varit väldigt känslosamt att fatta beslut om vad de ska göra med sina markområden, samtidigt som de varit tvungna att agera snabbt om de ville bestämma sig för att avverka sin skog, säger Mårten Berglind.

Innan skogsbranden bröt ut var den blivande Hälleskogsbrännan enligt länsstyrelsen ”ett normalt skogslandskap präglat av rationellt skogsbruk” men lågorna förändrade skogen fullständigt.

Nästan alla växter och träd brann upp i reservatets norra del. Medan i de fuktigare markerna i söder och öster överlevde träden lågorna, men föll sedan i höst- och vinterblåsten.

Endast 200 hektar, motsvarande 3 procent av reservatet, klarade sig oskadd.

Hälleskogsbrännans natur blir helt unik, enligt Mårten Berglind. På inga andra ställen i Sverige finns det så stora skogsområden som brunnit så intensivt.

Här kommer en rad sällsynta eller hotade växt- och djurarter att trivas, vilket gör Hälleskogsbrännan mycket intressant för forskare. Dessutom kommer den skog som växer upp sakna motstycke i resten av Sverige.

– I framtiden kommer Hälleskogsbrännan vara en jättestor lövskog. Vilket är något som inte finns på så många ställen i vårt land, säger Mårten Berglind.

Beslutet om bildandet av reservatet följer efter att ett stort antal aktörer, kommuner, markägare, Jägareförbundet med flera har fått säga sitt.

– Om det här beslutet inte överklagas nu kommer vi sätta i gång med att förvalta reservatet. Vi vill se till att det finns stigar och utkiksplatser så att allmänheten kan börja röra sig i området.

Annons