Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uponoranställda evakueras på grund av branden

Den tjocka röken från skogsbranden öster om Virsbo sprider sig i takt med vindarna. Nu evakueras boende i Virsbo, medan branden sprider sig norrut mot Ängelsberg och Fagersta.

Annons
Den tjocka brandröken ligger som ett täcke över Ängelsberg

Vädret är inte med räddningstjänsten. Under dagen har det varit hett, torrt och blåst sydvästliga vindar. Förhållanden som gör att elden kan sprida sig.

- Det ser ut som att det kan fortsätta sprida sig, säger Per Holmberg, meteorolog på Foreca.

Vinden har ändrat riktning och sprider sig norrut mot Ängelsberg. Lars Johansson, styrkeledare i räddningstjänsten i Avesta, menar att en evakuering även i Ängelsberg kan bli aktuell.

- Det blåser åt det hållet så vi får se vad som händer. Fagerstastyrkan är ute och jobbar med branden nu, säger han.

Vid 16:30-tiden bedömde räddningstjänsten att brandgränsen gick i höjd med Virsbo inne i skogen.

På flera håll i norra länsdelen råder oro. På Uponor i Virsbo har produktionen stängts ner och anställda har skickats hem. Totalt har drygt 100 anställda evakuerats sedan brandens start.

- Vi tar det säkra före det osäkra och ser hur läget är i morgon bitti, säger Peter Malmberg, platschef på Uponor Virsbo.

I Ängelsberg har brandröken tjocknat i takt med de allt starkare vindbyarna. Just nu blåser det sex meter i sekunden och 15 i vindbyarna, vilket gjort att turer med färja till Oljeön har fått ställas in.

- Det är riktigt allvarligt just nu, säger Jan-Gunnar Berggren, skeppare på färjan Petrolia som gör dagliga turer till Oljeön.

- Jag tror att man kommer få börja evakuera här snart. Jag har arbetat i försvarsmakten och vet hur lite vind det krävs för att gnistor ska hoppa mellan grenar, och nu är vindarna enormt starka, säger han.

Mer läsning

Annons