Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upptäckarlusten tar henne jorden runt

De tre kommande åren gör Fredrika Ek sin livs resa. Nyligen avverkade hon Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg på sin cykelfärd jorden runt.

Annons
Fredrika Ek har nyss inlett sitt hittills största äventyr. De närmaste tre åren planerar hon att cykla genom Europa, Asien, Australien, Nord- och Sydamerika.

Det är inte första gången som 23-åriga Sundsvallsbon Fredrika Ek ger sig ut på en cykeltur av det längre slaget.

– Jag korsade Europa på cykel 2013, det var 400 mil. Nu ska jag cykla 4 000 mil på 1 000 dagar. Jag märkte att det verkligen var min grej. Det är en fysisk utmaning och jag får vara ute i naturen, se nya platser och träffa nya människor, säger hon och fortsätter:

– Jag ska ju cykla jorden runt, så det är absolut mitt livs största äventyr.

Helsingborg är hennes sista planerade anhalt innan kontinenten. Därefter planerar Fredrika Ek att avancera söderut och via Turkiet cykla in i Iran. Sedan blir det lite krångligt, berättar hon.

– Jag följer UD:s (Utrikesdepartementet) rekommendationer, och undviker därför Afghanistan, Pakistan och Indien. Det innebär att jag i praktiken får runda Himalaya. Mitt mål för 2015 är att nå Sydostasien. 

Även om den fysiska prövningen är en tjusning är det inte den främsta anledningen till hennes långfärd.

– För mig är cyklingen ett verktyg för att få uppleva det jag vill. Dessutom kommer man mycket närmare allt när man cyklar, och man kan ta sig överallt.

Fredrika Ek har även fixat sponsorer för resan: totalt 400 000 kronor från både privatpersoner och företag ska gå till organisationen Action Aids arbete för kvinnors utsatthet i olika delar av världen.

– Det är min hjärtefråga. Donationerna har blivit 100 kronor per mil jag cyklar, säger Fredrika Ek.

Resan kan du följa här.

Annons