Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan pengar när landstinget satsar

Barnmorskorna målades upp som vinnare när Landstinget Västmanland höjde lönerna med en extra lönesatsning. Men ett 30-tal barnmorskor inom primärvården fick inte vara med och dela på potten.

Annons
Primärvårdsbarnmorskorna får inte ta del av landstingets lönesatsning. Från vänster: Anette Knabäck, Jessica Fallenius, Ulrika Hellström, Therese Wahl, Maria Karlsson och Cecilia Eidin Myrin som är några av länets primärvårdsbarnmorskor.

Härom veckanpresenterades resultatet av landstinget Västmanlands lönerörelse. Där stod det klart att erfarna barn-morskor på avdelning var de stora vinnarna med en snittökning på 15,4 procent.

Men 30 landstingsanställda barnmorskor, de som jobbar inom primärvården eller på ungdomsmottagning, blir utan ökningar från potten.

– Vi är jätteglada för de andra barnmorskornas skull. Det var verkligen på tiden att lönerna gick upp men vi förstår inte varför de vill splittra gruppen barnmorskor, säger UlrikaHellström, Viksängs barnmorskemottagning.

Barnmorskorna inom primärvården i landstinget har gått samman och efterfrågar en genomtänkt lönestrategi där de vill att kompetens, erfarenhet och engagemang ska löna sig. När de nu lämnats utanför lönesatsningen känner de sig bortglömda.

– Alla vi trivs med våra jobb men när de gör skillnad på oss på det här sättet känner vi oss undervärderade. Det är som ett slag i ansiktet, säger Ulrika Hellström.

Landstingspolitiker har i uttalanden sagt att pengarna var vikta för erfarna barnmorskor som jobbar på avdelning. Men samtidigt som primärvårdsbarnmorskorna fått nöja sig med sin vanliga höjning på runt 2 procent, finns det andra, utanför avdelningarna, som fått vara med och dela.

– De har inte bara gett till avdelningarna. Specialist- och gynmottagningarnajobbar dagtid måndag till fredag men de fick vara med. Cheferna där förstod att det inte skulle gå att bara ge till avdelningarna, något som våra chefer inte verkar ha förstått eller fått veta, säger Therese Wahl, ungdomsmottagningen i Västerås.

Det sades också att det handlade om att lägga pengar där bristen på personal är störst och där det är svårt att rekrytera. Men primärvårdsbarnmorskorna köper inte det resonemanget.

– Om det är så svårt att rekrytera dit, varför finns det aldrig några tjänster utlysta? Vi har också tufft när vi måstebemanna alla barnmorskemottagningar hela sommaren och kan inte vara sjuka för ingen kan ta vårt jobb, säger Ulrika Hellström.

– Och om man kommer utifrån och lönerna är betydligt bättre på kvinnokliniken än i primärvården, vilket kommer man att välja, fyller Therese Wahl i.

Inom primärvården ligger snittlönen på runt 32 000 kronor i månaden jämfört med 36 000 på kvinnokliniken. Då har primärvården ofta en äldre personalstyrka.

– Vi vill inte att de ser oss som en separat grupp. Vi sitterpå två stolar på så sätt att vi kan vara både på sjukhuset och inom primär-vården. Att vi inte tillhör kvinnokliniken har visat sig vara ofördelaktigt, säger Annette Knabäck, Hemdal barnmorskemottagning.

Lönesatsningen

Landstinget har sett problemen med att rekrytera och behålla personal inom vården. För att möta detta valde man att 2014 lägga 17,5 miljoner kronor extra i en lönepott som fördelades på de avdelningar där bristen var som värst. 2015 utökades satsningen med ytterligare 30 miljoner kronor. Vinnarna är erfarna barnmorskor anställda på sjukhuset samt sjuk-sköterskor som arbetar inom intensivvård, psykiatrin och operation.

Annons