Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utesluts för att de är socialdemokrater

Kyrkorådet har beslutat att utesluta två sossar ur två kommittéer sedan partiet samarbetar med vänstern.

Annons

FAGERSTA. Kyrkorådet har valt att utesluta två socialdemokrater ur två verksamhetskommittéer trots att de är invalda och tänkta att sitta till 2013. Anledningen är att partiet på lokal nivå valt att samarbeta med Vänsterpartiet, som församlingen inte kommer överens med.

–Det är i grund och botten uruselt hanterat. Att utesluta invalda ledamöter bara för att de är av en annan åsikt eller för att de tillhör ett särskilt parti är inte ens i närheten av att kallas god demokratisk ordning, säger Niclas Bergström, S.

Inga-Lill Söderström är kritisk till kyrkorådets beslut och har nu sagt upp sig från alla sina uppdrag inom kyrkan.

–När jag tog på mig mina uppdrag var det utifrån tanken att församlingen skulle vara öppen, att det skulle vara högt i tak och att man kunde föra diskussioner. De är rädda för oliktänkande.

–Jag hade velat vara kvar, jag är intresserad av att jobba inom de här områdena, säger hon.

Enligt Anders Linger är orsaken till uteslutningarna från kommittéerna att det inte går att bedriva ett meningsfullt arbete med idéutbyte och information i de två kommittéerna i och med att Fagerstas socialdemokrater allierat sig med Vänsterpartiet i lokalpolitiken sedan i januari. Förhållandet mellan kyrkan och kommunen har länge varit ansträngt.

–Det bottnar bland annat i Fagerstavänsterns uttalade motvilja mot friskolor. Det har visat sig att majoriteten av ledamöter samt deltagande tjänstemän i de båda kommittéerna inte längre anser sig kunna ta upp frågor som normalt skulle kunna dryftas i kommittéerna, säger Anders Linger.

Läs mer i fredagens tidning.

Mer läsning

Annons