Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utländska plan livsfarliga för allmänheten

Under skogsbrandens första vecka kallades hjälp in från andra länder att delta i släckningsarbetet. Men viljan att hjälpa kunde ha fått förödande konsekvenser.

Annons
Brandflyg över Åmänningen.

Efter att den stora skogsbranden rasat i drygt en vecka kallades både franska och italienska plan in för att delta. Men piloterna utsatte sig själva och resten av länet för fara. Det framkommer i länsstyrelsens egna utredning om arbetet under branden.

Flygrummet runt brandområdet var trångt och många plan och helikoptrar var tvungna att samsas på liten yta. Sikten var också stundtals dålig på grund av brandröken, och en kollision kunde ha slutat i katastrof.

Men de franska och italienska piloterna som hade skickats till Västmanland valde att flyga.

– De (piloterna) svarade”bad connection” (dålig uppkoppling) och gjorde sig oanträffbara på flygradion och flög som de ville, säger en samordnare för luftrummet i rapporten.

– Vi har ingen tidigare erfarenhet att jobba med dem. Det blev en kulturkrock som hette duga, säger Anna Henningsson, ansvarig utredare och brandingenjör på Nerikes brandkår.

Men planen fick inga instruktioner om det fanns något område som de inte skulle flyga i, så kallad sektorindelning, och då ska de bara cirkulerat i området i stället. Där måste också samordningen mellan luften och marken bli bättre, enligt Anna Henningsson.

Mer läsning

Annons